Šest paketa akcija koje Buffet sebično čuva

Dodajte komentar

Warren Buffett važi za najuspješnijeg investitora 20-tog vijeka. Njegovo bogatstvo je, prema Forbes-u, procijenjeno na 58,5 milijardi dolara, a potiče od udjela u različitim korporacijama koje posjeduje posredstvom svoje holding kompanije Berkshire Hathaway Inc. 

Iako poznat po ‘kupi i čekaj’ strategiji investiranja, činjenica da postoje udjeli u korporacijama koje Buffett drži već decenijama i odbija da ih otuđi, ipak iznenađuje.Čije to akcije Buffett drži ‘kao malo vode na dlanu’ i kako je do njih došao, nedavno je objavio 24/7 Wall Street.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Još davne 1964. godine Buffett je stekao svoj prvi udio u  američkoj kompaniji American Express Co., kada su akcije ove kompanije izgubile polovinu svoje vrijednosti na tržištu nakon skandala sa lošim zajmovima. Buffett je shvatio da takvu priliku ne sme propustiti pošto je primijetio da ljudi sve češće koriste kreditne kartice u svojim svakodnevnim transakcijama. Buffett-ovih 14 odsto udjela u ovoj kompaniji, prema podacima s’ početka februara ove godine, vrijedi 12,7 milijardi dolara.

Dvadeset godina kasnije počeo je da kupuje akcije kompanije Coca-Cola, što su mnogi analitičari vidjeli kao loš potez, vjerujući da je samo pitanje vremena kada će ostali proizvođači napitaka preuzeti dio tržišta ovoj kompaniji. Danas Berkshire Hathaway Inc. posjeduje nešto preko devet odsto akcija kompanije Coca-Cola, čija ukupna vrijednost iznosi oko 15 milijardi dolara. Bez sumnje, ovo je jedna od Buffett-ovih najboljih investicija.

Dio kompanije Procter & Gamble pripada kompaniji Berkshire Hathaway Inc. još od 1989. godine, mada je tada kompanija Berkshire Hathaway Inc. bila zapravo vlasnik udjela u kompaniji Gillette. Kada je Procter & Gamble najavio preuzimanje kompanije Gillette, Buffet je taj potez nazvao ‘pripajanje iz snova’ i odlučio da uveća svoj udio. Berkshire Hathaway Inc. je četvrti po veličini akcionar kompanije P&G, sa udjelom od 1,95 odsto, vrijednim četiri milijarde dolara.

M&T Bank Corporation je jedna od 30 najvećih holding kompanija koja kontroliše nekoliko banaka, sa ukupnom procijenjenom vrijednošću od 83,2 milijarde dolara jula prošle godine. Berkshire Hathaway Inc. je peti najveći akcionar ove kompanije sa udjelom od 4,1 odsto, koji danas vrijedi 600 miliona dolara.

Wells Fargo & Company je multinacionalna bankarsko – finansijska holding kompanija koja posluje u cijelom svijetu. U SAD je to četvrta banka po vrijednosti ukupne imovine i prva po zastuljenosti na tržištu. Udio u kompaniji Wells Fargo & Co je najveći pojedinačni udio u ukupnom kapitalu Buffett-ove kompanije sa vrijednošću od nevjerovatnih 20,6 milijardi dolara.

Graham Holdings Co. je nastala nakon što je osnivač Amazon-a Jeff Bezos otkupio medijski dio kompanije Washington Post Co. Preostali dio kompanije je preimenovan u Graham Holdings Co., prema prezimenu porodice koja osnovala Washington Post. Buffett je prema izvještaju iz 2013. godine držao 1,72 miliona akcija ove kompanije, mada pitanje je hoće li se zadržati kao akcionar sada kada kompanija više ne posjeduje novine. Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *