Još jedna rekordna godina za Volkswagen

Dodajte komentar

Za njemačkog automobilskog diva Volkswagen 2013. je još jedna rekordna godina. Kompanija sa sjedištem u Stuttgartu ostvarila je lani operativnu dobit od 11,7 milijardi eura i za 1,5 posto je premašila rekordan rezultat iz prethodne godine. I prihodi od prodaje dosegnuli su rekordan iznos od 197 milijardi eura, što je 2,2 posto više nego 2012. godine.

Prema posljednjim podacima drugi najveći proizvođač automobila na svijetu je osnovne informacije o lanjskom poslovanju predstavio u nenejavljenom saopštenju za javnost objavljenom nakon završetka prošlonedjeljnog trgovanja na frankfurtski berzi.

Volkswagen je na nivou grupe prodao lani 9,73 miliona vozila, prije svega zahvaljujući dobroj prodaji na kineskom i američkom tržištu. Broj lani prodatih vozila je 4,1 posto veći nego 2012. Prema posljednjim podacima to ga svrstava na drugo mjesto mjesto globalnim proizvođačima – iza japanske Toyote, a ispred američkog General Motorsa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Volkswagen je s podacima o operativnoj dobiti nadmašio očekivanja analitičara, navodi njemačka izvještajna agencija DPA. Dobit nakon oporezivanja iznosi 9,1 milijardu eura, a to je 58 posto slabije od rezultata za 2012., no to je očekivano jer je kompanija prikazala negativne računovodstvene učinke preuzimanja proizvođača prestižnih sportskih automobila Porschea iz 2012. godine.

Čelnik Volkswagena Martin Winterkorn se prilikom objave rezultata pohvalio da je kompanija uprkos teškom okruženju uspjela ne samo ostvariti, nego i premašiti zadate ciljeve za prošlu godinu. Njemački div i u ovoj godini očekuje značajan rast prodaje, iako je tržišno okruženje prepuno izazova. Planiran je rast prodaje za tri posto.

Uspješno poslovanje dioničarima če donijeti dividendu veću za 0,5 eura po dionici. Za redovne dionice dividenda će iznositi četiri eura, a za povlašćene dionice 4,06 eura po dionici. 

Uz porodicu Piech i Porsche veće vlasničke udjele u kompaniji imaju Katar i njemačka savezna pokrajina Donja Saska.

Volkswagen je ujedno najavio i preuzimanje švedskog proizvođača kamiona Scania. Dioničarima nudi 22,26 eura po dionici, što ukupno iznosi 6,7 miliona eura za sve dionice koje još nisu u vlasništvu njemačke kompanije. Ponuda je uslovna – Volkswagen bi ponudom trebao preuzeti dovoljno dionica da ima najmanje 90 posto dionica Scanie.

U švedsku kompaniju, koja je dio grupe, Volkswagen postupno ulaže još od 2000. godine. Trenutno Volkswagen u Scaniji drži 62,6 posto kapitala i 89,2 posto glasačkih prava. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *