MFI Kontakt čeka dozvolu za banku, a Zirat banka se očekuje

Dodajte komentar

Zahtjev za osnivanje banke u Crnoj Gori dostavila je do sada Mikrokreditna finansijska institucija Kontakt, dok se očekuje uskoro da to uradi i turska Zirat banka, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

Kontakt se dovodi u vezu sa bivšom direktoricom Crnogorske komercijalne banke Milkom Ljumović, protiv koje se vodi istraga pred nadležnim organima. 

Prema podacima sa CRPS-a, Ljumović nema više u organima upravljanja, ali je član Odbora direktora njen brat Miodrag Perović, koji je javnosti poznat kao vlasnik u dnevniku Vijesti i Monitor.

Glavni izvršni direktor Kontakta je kćerka Milke Ljumović, Aleksandra Popović, dok je sekretar Vanja Tatalović-Golubović takođe bliska saradnice Ljumović dok je ona bila u CKB banci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“MFI Kontakt podnijela je zahtjev za osnivanje banke u Crnoj Gori krajem prošle godine. U toku je postupak ispitivanja svih relevantnih činjenica koje su od značaja za odlučivanje po zahtjevu. Završetak postupka predviđen je u zakonskom roku, pridržavajući se načela efikasnosti u rješavanju”, saopštili su iz Centralne banke Crne Gore.

Prema zakonu, banka se može osnovati samo kao akcionarsko društvo, a novčani ulog osnivačkog kapitala banke ne može biti manji od 5.000.000 eura.

Iako se govorilo da je zahtjev predala i turska Zirat banka, za sada toga još nema. Oni su samo dostavili takozvano “pismo o namjerama” koje nije obavezujuće.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *