Milijarder u koga niko nije vjerovao

Dodajte komentar

Mario Moreti Polegato nije htio da vodi kompaniju koja proizvodi obuću i odjeću. Nije čak planirao ni da pokrene sopstvenu firmu.

Ipak, danas je on bogataš koji stoji iza svjetski poznate kompanije Geoks.

Kada je bio dijete, njegov otac mu je namijenio porodičnu vinariju na sjeveroistoku Italije. Međutim, Mario nije ostao u porodičnom biznisu.

Kada je jednom prilikom otišao na odmor u pustinju Nevada, uvidio je da su mu nakon šetnje noge postale toliko vrele i da mu je toliko neudobno u obući da je švajcarskim nožem morao da isiječe rupe na njoj. Nakon toga mu je bilo mnogo bolje, te je došao na ideju da proizvede obuću koja će biti rupičasta i vodootporna.

“Proveo sam tri godine radeći na patentu, koji sam onda ponudio svim velikim firmama u toj oblasti, ali niko nije vjerovao u mene“, ispričao je ovaj 62-godišnjak.

“Ipak, ja sam snažno vjerovao u taj projekat. Ideja je bila tako jednostavna, bilo je tako lako objasniti“.

Kad su ga slavni proizvođači obuće odbili prije 17 godina, tada 42- godišnjak u banci je podigao kredit i pokrenuo sopstveni biznis-Geoks. Postao je milijarder. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za početak je zaposlio pet mladih ljudi iz svog sela, od kojih nijednog nije poznavao niti je iko od njih ikada prije radio, a kamoli imao iskustva u poslu. Danas je Geoks globalno popularna kompanija sa 30.000 radnika (uključujući pet prvih radnika) i sa 1.300 prodavnica širom svijeta. 

Nakon prvobitnog fokusa na obuću, postepeno su se proširili na ojdeću. Na berzi u Milanu pojavili su se pre 10 godina, sa prodatih 29 odsto akcija. Preostalih 71 odsto ostalo je u vlasništvu Polegato.

Uprkos spektakularnom rastu poslovanja, Polegato kaže da je sa Geoks krenuo vrlo sporo, radeći taj posao “skoro kao hobi”, dok se još bavio poslom u vinariji kako bi zaradio platu.

Kaže da je pogriješio što je potrošio tri godine života pokušavajući da proda svoje patente. Žali što nije počeo s tim poslom ranije. Samatra da je ispravno što je odmah u 100 zemalja prijavio svoj izum.

“Morate zaštiti svoje ideje, kaže čovjek čiji je proizvod i dalje unikatan.

Polegato je član Evropskog zavoda za patente i pomaže u procjeni nominacija za evropsku nagradu u oblasti inovacija. Uz to i predaje na temu intelektualne svojine. Ističe da u Italiji djecu u školama ne uče inovacijama, niti ih podržavaju u tome.

“Italijanski preduzetnici imaju dobar ugled na međunarodnom tržištu, ali to isto poštovanje nemaju i političari“, dodaje on. “Političari pričaju o reformama birokratije , ali niko ne priča o ekonomiji, o podsticajima za preduzetnike“.

Ipak, ni Geoks nije kompanija bez problema. U prvih devet mjeseci 2013. godine prodaja im je pala za 11,9 odsto, a u poslednjem finansijskom izvještaju istakli su da su teško pogođeni krizom u evrozoni. Zbog toga je došlo do reorganizacije u kompaniji, i zatvaranja prodavnica u Evropi, 115 u toku 2013. godine, a planirano je i 68 ove godine. Istovremeno, u Aziji će otvoriti 400 novih prodavnica, i to u Kini.

Geoks se susreće i sa novim izazovima, kako proizvesti obuću za različite vremenske uslove koji će zadovoljiti modne ukuse širom sijveta, a da to istovremeno bude obuća urbanog stila koju ćete moći da nosite 10 sati dnevno. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *