Četiri scenarija za Hypo Alpe Adria Banku

Dodajte komentar

Odluka o sudbini austrijske Hypo grupe, u čiji je spas država dosad uložila 4,8 milijardi eura novca poreskih obveznika, trebala bi biti donesena u prvom kvartalu ove godine, piše Poslovni dnevnik.

Na stolu su četiri scenarija o kojima će se pregovarati: stvaranje loše banke, bankrot koji bi stajao do 25 milijardi eura, sudjelovanje privatnih banaka u rješenju slučaja te nastavak ‘statusa quo’.

Najviše političke podrške ima scenario u kojem sudjeluju austrijske banke od kojih se očekuju “dobrovoljni prilozi” u specijalni fond. Najveće privatne austrijske banke i dalje su voljne sudjelovati, no svoj angažman uslovljavaju određenim ustupcima. Od politike zauzvrat traže da im snizi porez na banke te da cijela konstrukcija Hypo bude postavljena na ekonomski održivu računicu. Neimenovani bankar, čije riječi citiraju austrijski mediji, rekao je da su iznosi koji se spominju veliki i da odluka može biti donesena tek kad se predstave konkretni planovi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jedno od rješenja koje je savjetnik za privatizaciju Deutsche banka navodno predložila je izlazak na berzu, pri čemu se primarno računa na sudjelovanje razvojnih banaka i drugih većih institucionalnih ulagača.

Najcrnji scenario, u kojem bi Hypo završila u bankrotu, čini se, odbačen je jer bi izazvao previše kolateralnih žrtava.

Prema neslužbenom izvještaju austrijske centralne banke nekontrolisani stečaj stajao bi državni sektor i kreditore banke do 16 milijardi eura, a u iduće tri godine dodatnih između šest do osam milijardi eura jer bi banka za sobom u bankrot povukla i pokrajinu Korušku.

Ministar finansija Michael Spindelegger rekao je da je država ove godine za Hypo namijenila milijardu eura, uprkos ranijim pozivima da rješenje za posrnulu banku bude budžetski neutralno.

Procjenjuje se da će Hypo grupi biti potrebno između tri i četiri milijarde da bi zadovoljila kapitalne zahtjeve, od čega bi polovinu trebale osigurati privatne austrijske banke. U žaru debate o sudbini Hypo grupe Austrijski institut za ekonomska istraživanja (WIFO) istakao je da bi vlada barem trebala razmisliti o stečaju, prenosi Reuters.

“Moramo razmotriti to rješenje. Jednostavno nije inteligentno odbaciti tu mogućnost”, istaknuo je čelnik WIFO-a Karl Aiginger, dodavši da bi to morale popratiti mjere za izbjegavanje domino efekta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *