Austrija mora razmotriti mogućnost stečaja Hypo banke

Dodajte komentar

Austrija bi trebala bar razmotriti mogućnost stečaja posrnule Hypo Alpe Adria banke, smatra istaknuti ekonomist Karl Aiginger, suprotstavljajući se službenom stavu Beča o nužnom spašavanju nacionalizovane banke. Vlada, centralna banka i posebna radna grupa za Hypo upozoravaju da bi objava stečaja mogla pokrenuti lančanu reakciju koja bi mogla zahvatiti i ostale zajmodavce i uništiti ugled Austrije na međunarodnim tržištima kapitala.

Austrija je 2009. nacionalizovala Hypo koji se našao na rubu stečaja zbog pretjerano agresivne politike ekspanzije. Do sada su austrijski poreznici u banku ubrizgali 4,8 milijardi eura, izračunao je Reuters.

Vladajuća koalicija želi da zdravi zajmodavci pomognu u uspostavi ‘loše’ banke koja bi preuzela Hypovu toksičnu imovinu. Banke su uglavnom skeptične prema takvoj ideji, ako im ona ne bi donijela nikakvu korist.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Aiginger, čelnik instituta WIFO čije ekonomske prognoze u velikoj mjeri utiču na vladinu politiku, kazao je pak juče novinarima da je automatsko isključivanje mogućnosti stečaja kratkovidno.

“Moramo razmotriti to rješenje. Apsolutno je nerazumno isključiti ga”, naglasio je Aiginger u odgovoru na novinarsko pitanje.

Dodao je ipak da bi takav potez morao biti popraćen mjerama koje bi otklonile opasnost ‘efekta snježne lavine’.

Nije ulazio u detalje, napominjući tek da bi mjere mogle uključiti državnu potporu za Hypovu matičnu saveznu austrijsku zemlju Korušku, koja sebi ne može priuštiti isplatu preostalih 12 milijardi eura garancija za bančin dug.

Beč bi morao jamčiti i za oko 1,5 milijardi obveznica koje zajedno osiguravaju koruške hipotekarne banke, piše bečki list Kurier.

Porezni obveznici mogli bi pak uštedjeti milijarde eura ako Hypovi povjerioci, uključujući vlasnike obveznica i bivšeg vlasnika, njemačku regionalnu banku BayernLB, pristanu odreći se dijela potraživanja.

Austrija je u sukobu s BayernLB-om, većinskom vlasnikom Hypoa do nacionalizacije 2009., tvrdeći da su im prikrivali stvarne razmjere problema u banci.

“Načelno odbacivanje mogućnosti stečaja znači da Bavarci sigurno neće učestvovati (u tome)”, smatra Aiginger.

Rasprava u Austriji u fokus stavlja onu u Evropskoj uniji, čiji se plan za zatvaranje posrnulih banaka zasniva na fondu za kontrolisanu likvidaciju. Banke bi u taj fond trebale uplatiti oko 55 milijardi eura kroz razdoblje od 10 godina. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *