Dug za porez: Montenegro erlajns duguje pet miliona eura

Dodajte komentar

Najveći poreski dužnik i dalje je Duvanski kombinat u stečaju od kojeg država potražuje 37 miliona eura. Na crnoj listi Poreske uprave (PU) novi je nacionalni avioprevoznik Montengro erlajns, koji duguje 5,1 milion za doprinose na lična primanja.

To su podaci PU, koja je juče objavila treći sisak najvećih dužnika sa presjekom stanja na 22. januar ove godine.

Ukupan poreski dug je oko 330 miliona eura, što je četvrtina ovogodišnjeg budžeta. Od najvećih dužnika se potražuje 236,4 miliona, što je tri miliona manje nego na listi koju je PU objavila u novembru. Od ukupnog iznosa 115,9 miliona se odnosi na aktivne firme i oko četiri miliona na one koji su ponudili da plate imovinom dug. Ostatak duga je teško naplativ jer se odnosi na preduzeća u stečaju i ona izbrisana iz registra.

Jedna lista sadrži 200 onih koji duguju na osnovu PDV-a, poreza na dobit, koncesija i poreza na promet nepokretnosti, a druga ima 50 imena najvećih dužnika za poreze i doprinose na lična primanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Duvanski kombinat u stečaju smanjio je poresko dugovanje za dva miliona u odnosu na novembarsku listu. DKP duguje 35,2 miliona za PDV, poreze na dobit, promet nepokretnosti i koncesije, a dva miliona za doprinose na plate.

Drugi na listi je pljevaljski Rudnik uglja koji duguje ukupno 15,9 miliona eura što je za 1,2 miliona manje nego u novembru.

Treća je Elektroprivreda sa 13,8 miliona duga za doprinose na lična primanja. Ta kompanija je u novembru dugovala 19 miliona. Prema dogovoru sa Vladom, EPCG će dug plaćati na rate tokom ove godine.

Nikšićki Rudnici boksita, koji su u stečaju od novembra, povećali su dug sa sedam na 11, 6 miliona, od čega se gotovo sve odnosi na doprinosa na zarade.

Preduzeće “Radoje Dakić” duguje 9,4 miliona, nikšićka Željezara u stečaju 6,2 miliona. Na ovoj listi nema Pobjede, sa kojom je država poravnala dug od 2,8 miliona eura preko zgrade tog preduzeća…

Na crnoj listi i dalje Barović, Brković, Pavićević, Vučurović…

Na spisku dužnika je i Zavod za izgradnju Bara (ZIB) u stečaju, gradonačelnika Bara Žarko Pavićević sa dugom od 3,5 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi na doprinose na zarade.

Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, duguje 2,9 miliona za PDV i ostale poreze, njegova Vektra Jakić po istom osnovu 1,5 miliona, a Vektra Boka 2,1 miliona. Eurofond koji kontroliše biznismen Veselin Barović duguje po osnovu PDV-a 1,3 miliona eura, a Solana “Bajo Sekulić” milion.

Hercegnovski Pantomarket, čiji je većinski vlasnik biznismen Panto Vučurović duguje 12,1 miliona, od čega je 9,5 miliona na osnovu PDV-a i ostalih poreza, a 2,6 miliona za doprinose na lična primanja. Vučurovićevev Plus komerc u stečaju duguje 1,4 miliona za doprinose na plate.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *