Žugić: I u 2014. oštro protiv sive ekonomije

Dodajte komentar

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da je Zakon o povratnicima u poreske prekršaje koji će donijeti strože sankcije pripremljen, te da bi uskoro trebalo da bude na Komisiji za suzbijanje sive ekonomije. On obećava da će i 2014. obilježiti oštra borba protiv sive ekonomije, bez kompromisa.

Žugić vjeruje da je prognoza naplate više od 960 miliona eura javnih prihoda za 2014.ostvariva.

On je krajem prošle godine najavio predlaganje Zakona o povratnicima u poreske prekršaje, kako bi se izbjeglo njihovo ponavljanje. Nekoliko mjeseci kasnije, u izjavi za Radio Antena M, Žugić pojašnjava da će taj akt donijeti strože sankcije za stalne prekršioce poreskih i carinskih propisa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Taj zakon je već u najgrubljoj radnoj verziji pripremljen i važan nam je sa stanovišta većeg fiskalnog reda i ostvarenja javnih prihoda . Mislim da ćemo vrlo skoro imati taj zakon na Komsiji za suzbijanje sive ekonomije i on se odnosi samo na one koji su neuredni poreski obveznici i doprinosi urednim poreskim platišama”, rekao je on.

Iz Poreske uprave ranije je saopšteno da je u prošloj godini naplaćeno oko 920 miliona eura javnih prihoda , četiri odsto više od plana i 75 miliona više u odnosu na 2012. Cilj za ovu godinu je naplata preko 960 miliona. Ministar ocjenjuje da je u 2013. urađen ogroman posao, ali da ima još prostora za rad.

“Očigledno da kretanje naplate javnih prihoda za januar to i potvrđuje. Očekujem da ćemo ambiciozan plan naplate svih javnih prihoda, i poreskih i carinskih ostvariti , a nastojaćemo da kroz snaženje regulative, kadrovsko snaženje Poreske uprave i svih prihodnih institucija omogućimo da se to efikasnije radi. Nastojaćemo i da sa kampanjskog rada pređemo na sistemski prinicip i na tom kursu je upravo i ovaj zakon o strožijem sankcionisanju onih koji su stalni prekršioci poreskih i carinskih propisa , ali ćemo donijeti i još neke akte, koji se tiču prije svega fiskalnih kasa”, kazao je Žugić.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, iz zemlje se u prošloj godini odlilo oko 30 odsto više novca nego u 2012. Neto strane direktne investicije u 11 mjeseci prošle godine iznosile su 268 miliona eura, oko 36 odsto manje nego u uporednom periodu.

Ministar ističe da to doživljava na način da su oscilacije u prilivu stranih investicija moguće i ne dešavaju se prvi put.

“Ali mi ove godine i u narednim godinama očekujemo značajno povećanje SDI i to će biti izraženo visok nivo onoga što je realna projekcija za nas u Crnoj Gori”, naglasio je Žugić.

Ministar obećava da će i 2014. obilježiti oštra borba protiv sive ekonomije, bez kompromisa.

“Sada imamo izgrađenu platformu sa koje krećemo i čini nam se da smo već uticali na svijest poreskih obveznika da više nema niti selektivnosti niti izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza. Moramo da uradimo sve da neformalnu ekonomiju uključimo u legalne tokove i da tako dođemo do fiskalne održivosti”, zaključio je Radoje Žugić. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *