Država pomaže poslodavce koji zaposle domaće radnike

Dodajte komentar

Država će i ove godine subvencionirati poslodavce koji zaposle domaću radnu snagu.

Subvencije su određene tako da se poslodavac oslobađa plaćanja poreza i doprinosa. Vladina uredba na snazi je do 31. decembra ove godine i do tada je poslodavci mogu koristiti.

Pobjeda piše da su Uredbom o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih utvrđene subvencije za poslodavce koji zaposle osobe sa najmanje 40 godina života, pripadnike Roma, Aškalija i Egipćana, one koji se nalaze na evidenciji Zavoda duže od pet godina, zaposlene na izvođenju javnih radova, na neodređeno vrijeme nakon obavljenog pripravničkog staža.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Subvencija važi i za poslodavce koji zaposle osobu za čijim je radom prestala potreba (tehnoekonomski viškovi), a nalazi se na evidenciji Zavoda, onu koja je zaposlena radi obavljanja sezonskih poslova i nezaposlene sa preko 25 godina staža osiguranja, koji je korisnik novčane naknade.Subvencije može koristiti i poslodavac za zaposlene u biznis zonama za djelatnosti koje posebnim aktom utvrdi Vlada.

Država će subvencionirati poslodavce koji zaposle osobu sa stečenim visokim obrazovanjem nakon obavljenog stručnog osposobljavanja. Vlada je u julu prošle godine sa tim stavom dopunila Uredbu o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih.

Poreske olakšice se odnose na zarade zaposlenog iz koje se obustavlja plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 15 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje po stopi od 8,5 i dopirinosi za osiguranje od nezaposlenosti po stopi od 0,5 procenata. Iznos subvencija čini 45,43 odsto ukupnih fiskaliteta.

Ako je neto plata 300 eura, bruto je 498,58 (300 + 198.58 eura fiskaliteta). Od 198.58 eura fiskaliteta poslodavac je, po uredbi, oslobođen 45,43 odsto, odnosno 90,22 eura, što znači da mu je za toliko jeftiniji radnik. Tako je poslodavcu umjesto 498.58 eura ukupan trošak 408,36 eura. Za plate preko 480 eura iznos subvencija neće puno odstupiti od 45,43 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *