Planovi koji život znače

Dodajte komentar

Ulazak u Novu Godinu obično ide u znaku velikih planova. Kao da ćemo sa zamjenom starog kalendara u potpunosti iza sebe ostaviti sve što nije bilo dobro, a ponijeti ono najbolje iz prethodne godine uz gomilu planova usmjerenih na bolji život. Ono što se nadamo je da nas nedostatak entuzijazma i nepredviđene okolnosti neće pomesti na našem putu do cilja. Bilo bi nam drago ako bi se među vašim planovima našlo mjesta i za planove o boljem upravljanju ličnim finansijama.

Ako niste zadovoljni svojim upravljanjem ličnim finansijama, vrijeme je za promjenu. Prije nego što donesete odluku, napravite plan kako ćete zadatu odluku realizovati. Definišite kontrolne tačke kako bi mogli da pratite odvija li se sve prema planu. Takođe treba donijeti i plan B (promjena plana A, ako nešto loše krene). 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Šta planirati?

Povećanje iznosa mjesečne štednje – svjesni smo da velikom broju domaćinstava dočekati platu i pokriti osnovne troškove života predstavlja veliki izazov, s druge strane svako bi trebalo dobro da razmisli da li postoji mogućnost za racionalnijim trošenjem i da poveća udio mjesečne štednje. Sticanje navike štednje počinje s manjim iznosima, ne treba nužno imati veliki inicijalni štedni ulog da bi počeki da štedite.

Smanjenje potrošnje – ovo je druga strana ogledala prethodne tačke. Ako mislite da više nemate kud da smanjite potrošnju, stavite sve svoje troškove na papir to bi vam trebalo pomoći da još jednom odmjerite svoje troškove.

Planiranje kućnog budžeta– mnogi ovo ne rade, princip je jednostavan. Na papir napišite sve svoje godišnje prihode, najbolje na mjesečnom nivou. Većina stanovništva prihode ostvaruje od plata i penzija, dok se troškovi uglavnom odnose na režije, sezonsku kupovinu odjeće, kupovinu školskih udžbenika, plaćanje rata kredita, popravak/kupovina kućnih aparata i slično. Zašto je važno prihode i rashode staviti na papir? Na ovaj način najbolje ćete shvatiti gdje novac “curi”, koliko možete da uštedite, ima li mjesta za nove investicije i slično. Kako početi?

Najbolje je započeti s planiranjem kućnog budžeta – tablicu možete napraviti sami.

Važnost u planiranju je biti realan! Planiranje kula u pijesku ne obećava rezultat. Ako mislite da plan nećete moći da realizujete sami, zamolite ukućane da vam budu podrška (oni koji će vas opomenuti ako se ne pridržavate zadatog plana).

Ne zaboravite da postavite kontrolne tačke (npr. u aprilu planirani iznos štednje mora iznositi xy kuna, troškovi od januara do juna moraju se smanjiti 3,5% i slično). Što će se dogoditi ako ne realizujemo plan?

Iskreno, sve zavisi od vaše trenutne situacije. Ako u prethodnim razdobljima niste uspjeli da ostvarite svoje finansijske odluke, naš savjet je pokušajte ponovno ove godine. Zašto? Odgovor: „Što je opcija? Ne učiniti ništa i dobiti iste rezultate kao prethodnih godina, a možda ćete ove godine imati veću disciplinu i ostvariti zadate ciljeve“.

Ako okrećete novu finansijsku stranicu u ovoj godini, neka i djeca imaju svoje mjesto u porodičnom budžetu. Definišite koja su njihova prava i obveze.

Izvor: Vecernji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *