Ustupanje radnika – prelazno rješenje?

Dodajte komentar

Još je rano govoriti o konkretnim rezultatima primjene osporavane odredbe Zakona o radu, koja obavezuje poslodavca da zaposlenom nakon dvije godine rada na određeno da ugovor na neodređeno vrijeme ili rješenje o otkazu, piše Pobjeda.

Evidentno je, međutim, da su neki radnici dobili ugovor na neodređeno, drugi otkaz, a neki su nastavili rad kod istog poslodavca, ali kao agencijski radnici. U Zavodu za zapošljavanje, kako navodi Pobjeda, juče nijesu registrovali značajan porast broja nezaposlenih.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema riječima savjetnice za medije u ZZZ Danke Ćetković, radnici koji su dobili otkaz dužni su, po Zakonu o zapošljavanju, da se birou rada jave u roku od 30 dana.

“Kada se jave na našu evidenciju znaćemo njihov broj, strukturu zaposlenih, starosnu dob, obrazovni nivo, u kojim kolektivima su radili”, istakla je Ćetković.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama poslodavci iz realnog sektora nijesu krenuli u masovno otpuštanje radnika.

“Otkaze, po svoj prilici, više dijele u javnom sektoru u odnosu na realnu ekonomiju. Državni organi, agencije, javne ustanove oslobađaju se viška zaposlenih preko radnika na određeno”, tvrde iz UPCG-a.

Poslodavci i dalje smatraju da baš tu odredbu treba promijeniti zbog uslova poslovanja. Oni ističu da nemaju problem da daju ugovor na neodređeno, ali traže fleksibilnost otkaza.

Iz UPCG apeluju na radnike da iskoriste, kako kažu, benefite agencija, jer na taj način ostaju na istom radnom mjestu sa istom platom. Ustupanje zaposlenih agencijama znači i veći trošak za poslodavca, jer se agenciji mora platiti provizija za svakog radnika. Za neke poslodavce to je isplativije od zapošljavanja radnika na neodređeno vrijeme.

Direktor agencije Dekra zapošljavanje za Crnu Goru Maksim Gegović kaže da je povećano interesovanje poslodavaca za agencijske usluge.

“Obraćaju nam se poslodavci iz primorskog i centralnog regiona. Najmanje ih je sa sjevera. Najzastupljenije djelatnosti su trgovina, ugostiteljstvo, hotelijerstvo i građevinarstvo”, rekao je Gegović.

On je naglasio da poslodavci pribjegavaju kraćim ugovorima o radu, na dva-tri mjeseca, jer očekuju da će se u radnom zakonodavstvu nešto promijeniti.

Prema riječima izvršnog direktora GI GROUP Vedrana Roćenovića, interesovanje poslodavaca za agencijske usluge veće je nego uobičajeno.

“Više od 500 ljudi zaposleno je u našoj agenciji, pa onda ustupljeno poslodavcima. Ustupljeni radnik ima jednaka prava kao stalno zaposleni. Njihove zarade su iste kao što su imali na dosadašnjim pozicijama u konkretnim kompanijama”, naglasio je Roćenović.

On naglašava da plate isplaćuju na dan kada ih dijele kompanije u kojima rade. Agencijske usluge plaća poslodavac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *