Katastrofe koštale svijet 130 milijardi dolara u 2013. godini

Dodajte komentar

Prirodne katastrofe, uključujući poplave koje su u junu ove godine pogodile zemlje centralne Evrope, koštale su svjetsku ekonomiju oko 130 milijardi dolara, saopštila je danas švajcarska reosiguravajuća kuća Svis Re.

Od te sume, osiguravajuće kuće će pokriti štetu u visini od 44 milijarde dolara (32 milijarde eura), što je znatno niže u odnosu na 81 milijardu dolara koliko su morale da isplate u 2012. godini, kada je super-oluja Sendi pogodila obale SAD, navodi se u izvještaju Svis Re, a prenosi Frans pres.

Poplave koje su u junu pogodile Njemačku, Češku i susjedne zemlje, uzrokovale su štetu od 18 milijardi dolara, od čega su osigurani gubici samo u visini od četiri milijarde dolara.

Njemačka i Francuska su u julu bile pogođene snažnim nevremenom, pri čemu su osigurani gubici u iznosu od tri milijarde dolara, dok su junske kiše i poplave u kanadskoj pokrajini Alberta, za posljedicu imale osigurane gubitke od dvije milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako navodi Svis Re, veliku štetu su ove godine uzrokovale obilne kiše i poplave u Australiji, Indiji, Kini, Indoneziji, Južnoafričkoj Republici i Argentini.

Što se tiče izgubljenih ljudskih života, prošlomjesečni tajfun “Haijan” na Filipinima bio je najsmrtonosnija pojedinačna katastrofa, pošto je odnio preko 7.000 života, dodaje Svis Re.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *