Ambasador Italije: Gradnja podmorskog kabla počinje u januaru

Dodajte komentar

Gradnja podmorskog energetskog kabla koji će povezati Crnu Goru i Italiju počeće krajem januara sljedeće godine, najavio je ambasador Italije Vinćenco del Monako.

On je u emisiji „Ambasadorski okrugli sto“ na Televiziji Atlas, kazao da je podmorski kabl jedna od devet velikih investicija koje iznose 3,8 milijardi eura, koje bi trebalo da budu završene u narednih pet godina.

– Nadam se da će radovi početi što je prije moguće. Ne znam tačan datum jer su posrijedi tehnikalije, ali sam prilično siguran da bi gradnja mogla da počne za mjesec. Crna Gora će, po okončanju projekta, postati glavni regionalni energetski akter – kazao je Monako.

Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič ponovio je da, s obzirom na ugovor o pridruživanju i stabilizaciji, Vlada Crne Gore nije mogla bez saglasnosti Evropske komisije da izda garancije za Kombinat aluminijuma Podgorica.

On je naveo da će ubuduće KAP morati da radi u skladu sa evopskim propisima o državnoj pomoći.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na pitanje da li je zatvaranje KAP-a alternativa, Drobnič je rekao da je to moguće ako ne postoji drugo rješenje.

– Ako Vlada želi da izda grancije, mora prethodno Evropskoj komisiji da preda plan restrukturiranja. Tek tada mogu da se dobiju subvencije. U slučaju KAP-a, Vlada Komisiji nikad nije dostavila plan restrukturiranja, što je problem jer znamo da su subvencije za tu firmu plaćane – naveo je Drobnič.

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič kazao je da Crna Gora ima još dosta posla na uklanjanju biznis barijera kako bi privukla veći broj investitora iz EU. On je dodao da će tih investitora biti više kad domaće institucije postanu transparentnije.

– Ponekad smo iznenađeni odlukama crnogorske izvršne vlasti. Desilo se da je Vlada uvela retroaktivni porez slovenačkim firmama, što je kontradiktorno. Razumijemo da Vladi treba novac i da je budžet u problemu, ali to, ipak, treba raditi transparentno – kazao je Gasparič.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *