UPCG: Institucije sistema snažnije da podrže razvoj biznisa

Dodajte komentar

Od institucija sistema očekuje se da u narednom periodu, kroz veću efikasnost administracije, eliminisanje biznis barijera i unapređenje poslovnog ambijenta, pruže snažniju podršku procesima pokretanja, razvoja i održivosti biznisa, ocijenjeno je na okruglom stolu Unije poslodavaca UPCG pod nazivom “Stvaranje ambijenta za održivi razvoj preduzeća u Crnoj Gori”.

Skup održan u hotelu Apart Premier u Podgorici otvorili su predsjednik UPCG Predrag Mitrović, direktor Direktorata za za ekonomsku politiku i razvoj u ministarstvu finansija Iva Vuković i pomoćnik direktora Poreske uprave Novo Radović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Vlada Crne Gore čini napore po pitanju eliminisanja biznis barijera, naročito kroz rad Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi. Ipak, to još uvijek nije dovoljno. Zato od institucija sistema tražimo još snažnije djelovanje kako bi se u što kraćem roku stvorili uslovi koji će poslodavcima omogućiti da rade, da razvijaju svoje poslovanje i pokreću nove biznise. Tek tada možemo govoriti o uslovima za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje, a time i za ekonomski i socijalni prosperitet ukupnog crnogorskog društva”, kazao je Mitrović.

Na skupu je ocijenjeno da zvanični statistički podaci jasno govore o veoma teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, pri čemu stanje u kojem se privreda nalazi, između ostalog, oslikavaju neriješeni dužničko-povjerilački odnosi, nelikvidnost velikog broja preduzeća, blokirani računi i problemi finansiranja biznisa.

U prilog tome, generalni sekretar UPCG Suzana Radulović i projekt menadžer UPCG Mirza Mulešković prezentovali su dvojezični Izvještaj UPCG “Stvaranje ambijenta za održivi razvoj preduzeća u Crnoj Gori”.

Ono što ovaj izvještaj izdvaja od niza sličnih je podatak da je nastao kao sublimat brojnih fokus grupa i opsežnog istraživanja sprovedenog među više od 200 preduzeća koja posluju u Crnoj Gori, kao i ekonomskih analiza koje su objavile domaće i svjetske organizacije i institucije.

U njemu je sagledano stanje crnogorske ekonomije, evidentirani su ukupni problemi s kojima se privredni subjekti srijeću u svom poslovanju i ponuđene preporuke za njihovo eliminisanje.

Istaknuto je da je navedeni Izvještaj poslužio i kao polazna tačka prilikom izrade strateškog dokumenta UPCG “Pet ubica biznisa“ koji je objavljen u oktobru , a koji kao ključne barijere za razvoj biznisa u Crnoj Gori prepoznaje neadekvatan regulatorni okvir, otežan pristup finansijskim sredstvima, velika zastupljenost sive ekonomije, postojanje korupcije u svim oblastima i na svim nivoima i nesklad između obrazovnog sistema i stvarnih potreba tržišta rada u radu.

Okrugli sto Unije poslodavaca organizovan je u okviru projekta podržanog od strane ILO.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *