Ukida se naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta?

Dodajte komentar

Vlada planira da početkom 2017. godine u potpunosti ukine naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, prihod koji u poreskom sistemu pripada opštinama, odnosno lokalnim samoupravama. Opštinama, čiji se zvaničnici oštro protive ovom predlogu, se sugeriše da u naredne tri godine gubitke po osnovu prihoda od naknade nadomjeste iz drugih izvora, u cilju obezbjeđivanja sredstava za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture. Opštinama se između ostalog predlaže da povećaju stope poreza na nepokretnosti, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako se navodi u Analizi fiskaliteta na lokalnom nivou, koja je usvojena na sjednici Vlade, naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta biće ukinuta jer je preskupa i kao takva predstavlja biznis barijeru, što je konstatovano u posljednjem „Doing Business“ izvještaju Svjetske banke. U ovogodišnjem izvještaju se navodi da naknada za komunalno opremanje skladišta od 1300 kvadrata u četvrtoj ili petoj zoni u Podgorici iznosi 42.452 eura.

– Iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta je jedan od najvećih u svijetu Iznos koji prelazi 1.159 odsto dohotka po glavi stanovnika, koji ima Crna Gora, zabilježen je još samo u Avganistanu, Burundiju, Čadu, Kongu, Džibutiju, Indiji, Malavima, Mauritaniji, Nigeru, Nigeriji, Srbiji, Južnoj Africi i Zimbabveu- precizirano je u analizi koju je pripremio Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta.

Od naknada za komunalne opremanje građevinskog zemljišta je od poečtka 2007. do kraja 2012. godine naplaćeno 380,1 miliona eura, ili oko 63 miliona na godišnjem nivou.

-Uporedni podaci pokazuju da je za jedan broj lokalnih samouprava ovaj prihod jedan od najznačajnijih izvora finansiranja, kao što su Glavni grad Podgorica i opštine Budva, Kotor, Bar, Tivat, Herceg Novi i Nikšić. Godišnje ostvareni iznosi, kao i prosječni iznos za period od 2007. do 2012. godine za navedene lokalne samouprave prelaze milion eura. Za ostale lokalne samouprave prihod ostvaren po ovom osnovu je na značajno manjem nivou, prvenstveno usljed manjeg obima građenja novih objekata. Shodno navedenom, prihodi od ove naknade u direktnoj su vezi sa investicijama, te ukoliko istih ne bude ili budu na nižem nivou, lokalne samouprave ostaće bez značajnog izvora finansiranja- ističe se u analizi, uz opasku da prihodi od naknade imaju opadajući trend.

Utvrđeno je da je prosječna stopa poreza na nepokretnosti u Crnoj Gori 0,26 odsto, što je u poređenju sa zakonskim osnovom od 0,1 do jedan procenat relativno nizak iznos.

– Lokalne samouprave bi u prelaznom periodu nedostajuća sredstva za finansiranje mogla obezbijediti povećavanjem stope poreza na nepokretnosti do granice date postojećim Zakonom, sa prosječne 0,26 odsto i ostvarenih 35.994.100 eura u 2012. godini. Povećanje stopa na način da će prosječna biti na nivou od 0,52%, što je značajno ispod zakonske granice od jednog procenta, donijelo bi prihode od oko 68,4 miliona eura, uzimajući u obzir stepen naplate manji od trenutnih 76,47 odsto Sa druge strane, ako se uzme u obzir dosadašnji trend kretanja u dijelu poreza na nepokretnosti (u 2012. godini ostvareno je više prihoda za oko 20% u odnosu na 2011. godinu), za očekivati je isto ili približno povećanje prihoda u narednim godinama. To bi imalo za rezultat oko 82.066.548 eura godišnjeg prihoda po ovom osnovu- pojašnjeno je u analizi.

Kako se navodi, alternativa potpunom ukidanju je da naknada ostane u sistemu izdavanja građevinske dozvole, s tim što bi lokalne samouprave omogućile investitorima da se naknada plaća u mjesečnim ratama u periodu od maksimalno 10 godina. Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *