10 savjeta za sigurno korišćenje platnih kartica na internetu

Dodajte komentar

U onlajn prodavnicama prodaje se mnogo toga – od garderobe, knjiga, obuće, namještaja, tehničke robe, pa do turističkih aranžmana.

Ipak, prva stvar o kojoj morate voditi računa jeste bezbjednost. Ukoliko niste sigurni od koga kupujete, sami sebe postavljate u zamku. Ne samo da ćete izgubiti novac već rizikujete i svoje lične podatke.

1. Na internet stranici na kojoj je formular za unos broja kartice uvijek provjerite da li veb adresa počinje sa „https”.

2. U toku plaćanja, pažljivo čitajte sva obavještenja koja se pojavljuju na ekranu i nikada nemojte da zanemarujete poruke koje se pojavljuju ili da ih zatvarate bez prethodnog čitanja.

3. Nikada nemojte da unosite svoj pin-kod prilikom kupovine posredstvom interneta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

4. Kartice isključivo koristite na sajtovima velikih i poznatih kompanija i trgovaca jer oni mogu da obezbijede adekvatnu zaštitu. To su avio-kompanije, aerodromi, sajtovi poznatih hotela, sajtovi specijalizovani za turizam poput E-bukinga.

5. Podatke sa kartice unosite jedino kada nešto plaćate.

6. Ne dozvolite nikome da fotokopira vašu karticu. Ovo se odnosi i na recepcije hotela u kom ste odsjeli.

7. Nemojte slati fotokopiju kartice i-mejlom.

8. Ne koristite kartice na sajtovima za odrasle.

9. Ne koristite kartice na nepoznatim sajtovima za igre na sreću.

10. Bolje je koristiti posebnu karticu kojom ćete plaćati samo na internetu i na računu te kartice ne treba držati puno novca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *