Šta su "poklon kartice" i čemu služe

Dodajte komentar

Keš se najviše cijeni čak i kao poklon, ali je novac u koverti odavno postao prevaziđen način poklanjanja. Umjesto koverte, mnogo elegantniji način da nekom poklonite novac su platne prepaid kartice.

Najčešće se koriste za rođendane, vjenčanja, razne godišnjice, bonuse i nagrade zaposlenima.

Osnovna karakteristika ovih kartica je ta da su one “prepaid kartice” što znači da osoba koja kupuje karticu uplaćuje iznos, koji se potom troši.

Specifičnost kartice je i ta što se na njoj ne štampa ime i prezime korisnika kartice, već samo broj kartice, rok važenja i serijski broj.

Prepaid kartica se može koristiti isključivo za plaćanja roba i usluga na POS terminalima, a karticom nije moguće podizati gotovinu na bankomatima.

Kartica je jednokratna, odnsono nije je moguće dopuniti nakon inicijalne uplate, a kada osoba kojoj ste poklonili karticu potroši celokupna sredstva, kartica se blokira i postaje nevažeća.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sa aspekta korisnika kartice, kartica je besplatna, a sa aspekta kupca kartice postoji naknada koju naplaćuje banka prilikom kupovine i koja zavisi od iznosa sredstava koja se inicijalno uplaćuju.

Podizanje gotovine sa prepaid kartice je moguće samo u posebnim slučajevima: kada je kartica blokirana (npr. ako korisnik unese više puta pogrešan PIN pri kupovini i plaćanju na POS terminalu), kada je potrošeno više od 80-90% inicijalno uplaćenih sredstava na kartici i kada je istekao rok važnosti kartice.

Ove kartice se izdaju i kao magnetne i kao čip kartice, ali su tendencije takve da se teži izdavanju isključivo čip kartica.

U svijetu se ove kartice koriste još od devedesetih godina.

Prepaid kartice su vrlo interesantne zbog motiva koji se štampaju na njima. Najčešće je riječ o motivima poput rođendanskih torti, srca, mladenaca, novčanica i sl., koji su adekvatni situacijama u kojima se kartice poklanjaju. U svijetu su posebno popularne prepaid kartice alternativnih oblika (nepravougaonih oblika i bez zaobljenih ivica).

kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *