Kako su velike kompanije dobile ime?

Dodajte komentar

Jedna od veoma bitnih stvari kada se osniva nova kompanija je i to kako joj dati ime.

Da li će to biti prezime osnivača, kombinacija imena vlasnika, opis onoga čime se kompanija bavi (npr. BIZLife je dobio ime po kombinaciji reči biznis i lifestyle, što je orijentacija sajta), ili nešto drugo, važno je da bude upečatljivo i pamtljivo.

A kako su neke od najvećih svjetskih kompanija dobile ime, objašnjava Business Insider.

IKEA je dobila ime po inicijalima njenog osnivača Ingvara Kamprada (I.K.) i farmi u selu u kojem je odrastao (Elmtaryd i Agunnaryd, E.A.)

REEBOK je dobio ime po reči ’rhebok’ koja je afričko-holandska riječ za jednu vrstu antilope, koja predstavlja oličenje brzine i gracioznosti.

LEGO kombinuje danske riječi ’leg godt’, što znači ’igrati dobro’.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kompanija VIRGIN čuvenog biznismena Richarda Bransona, dobila je ime po sugestiji njegovog kolege koji je rekao „Mi smo potpune djevice (virgins) u biznisu“.

STARBUCKS je dobio ime po prvom oficiru u djelu Hermana Melville-a ’Mobi Dik’.

SKYPE se prvo zvao ’Sky Peer-To-Peer’, zatim ’Skyper’, da bi se poslije nekog vremena izbacvanjem slova ’r’ dobilo sadašnje svjetski popularno ime.

Prva ideja Jeffa Bezosa kada je osnivao AMAZON bila je da ime kompanije počinje sa slovom ’A’, kako bi se pojavilo na samom vrhu rječnika. Ime kompaniji dao je zato što kako je Amazon najveća rijeka na svetu, tako će  njegov Amazon biti najveći biznis na svijetu.

CATERPILLAR dobio je ime još 1905.godine kada je kompanijski fotograf uzviknuo vidjevši prototip njihovog traktora: „Ovo izgleda kao džinovska gusenica (caterpillar)“

GOOGLE je dobio ime po matematičkom terminu ’googol’.

YAHOO je dobio ime na dva načina. Prvo po akronimu za ’Yet Another Hierarchical Officious Oracle’, a drugo po izmišljenoj vrsti u romanu Jonathana Swifta ’Guliverova putovanja’ koja je opisana kao nepristojna, bučna i nasilna.

PEPSI je dobio ime po enzimu pepsinu koji je dio recepta za ovo piće. (bizlife.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *