Centralna Banka: Izgradnja auto-puta može povećati javni dug

Dodajte komentar

Potrebno je ozbiljno razmotriti sve opcije kada je u pitanju izgradnja auto-puta, jer iako je to preduslov za rast bruto domaćeg proizvoda, brži razvoj turizma i drugih grana, postoji opasnost od značajnijeg povećanja javnog duga, smatraju u Centralnoj banci.

U preporukama Vladi za vođenje ekonomske politike u narednoj godini, u dijelu koji se odnosi na saobraćaj, Centralna banka navodi da je među glavnim rizicima opasnost od značajnijeg rasta javnog duga u slučaju izgradnje auto-puta, kao i finansijska održivost, imajući u vidu visoku cijenu modernizacije saobraćajne infrastrukture.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među rizicima su i neadekvatan nivo bezbjednosti u saobraćaju, jer je broj nesreća na putevima i dalje visok.

– Pored ljudskog faktora jedan od glavnih razloga je nedovoljno bezbjedna putna mreža u Crnoj Gori – ocijenili su iz CBCG, piše Pobjeda.

Problem u ovoj oblasti je i nizak nivo tehničko- tehnološke opremljenosti infrastrukture i zaposlenih, kao i niska zainteresovanost kvalitetnih investitora za kapitalno intenzivne investicije, dugog roka otplate i niskih profitnih marži.

Tu je, kako se navodi, i problem pronalaženja strateških investitora u doba krize, kao i sporiji razvoj turizma zbog neadekvatne saobraćajne infrastrukture.

Kao strateški pravac razvoja, CBCG preporučuje nastavak unapređenja saobraćajne infrastrukture kroz korišćenje svih raspoloživih izvora finansiranja i oblika sufinansiranja.

Potrebno je, kako dodaju, napraviti listu prioriteta u izboru investicija iz ove oblasti i kompletirati potrebnu projektnu dokumentaciju, kako bi se iskoristile mogućnosti EU fondova ili zainteresovali privatni investitori za privatno-javno partnerstvo.

U toj instituciji smatraju da treba kontinuirano raditi na podizanju stepena bezbjednosti saobraćaja na viši nivo i podizanju kvaliteta postojećih saobraćajnih usluga i uvoditi nove, modernije usluge sa ciljem generisanja većeg prihoda, ali i zadovoljstva potrošača.

Potrebno je, kako se dodaje, uložiti napore za redovno održavanje javnih puteva, nastaviti realizaciju velikih infrastrukturnih projekata i ubrzati proces završetka restrukturiranja i privatizacije preduzeća iz oblasti transporta, kao i promovisati ekološki biciklistički saobraćaj.

– Sa ciljem unapređenja djelatnosti potrebno je raditi na otklanjanju saobraćajnih nedostataka, kao i završiti rekonstrukcije započetih dionica, magistralnih i regionalnih puteva, modernizovati saobraćajnu signalizaciju u cilju podizanja nivoa saobraćajne discipline, eliminisati crne tačke u ugroženim oblastima i riješiti pitanja uskih grla. U cilju usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije potrebno je donijeti novi zakon o bezbjednosti na putu – poručuju iz CBCG.

Iz te institucije navode da je potrebno poboljšati održavanje najfrekventnijih saobraćajnica u zemlji.

– Obimne padavine u zimskom periodu u Crnoj Gori dovode do pojava klizišta i odrona u ugroženim područjima. Iz tog razloga kao posebna mjera predostrožnosti treba da bude blagovremena sanacija identifikovanih rizika i obezbjeđenje adekvatne saobraćajne opreme u slučaju elementarnih nepogoda – objasnili su iz CBCG.

U domenu pomorskog saobraćaja Crna Gora i dalje treba da ostvaruje napredak kako bi postala punopravna članica Pariskog memoranduma, a koji se odnosi na usaglašavanje inspekcijskog nadzora sigurnosti plovidbe sa standardima.

Povećati ulaganja u željezničku infrastrukturu

U Centralnoj banci smatraju da treba povećavati ulaganja u tehničko-tehnološki nivo opremljenosti željezničke infrastrukture, naročito u kvalitet mreže, završiti posljednju fazu restrukturiranja željeznice, odnosno privatizovati pojedine djelove željezničkog sistema.

– Potrebna su ulaganja u željezničke veze kako bi se povećala prosječna brzina i smanjila kašnjenja u saobraćaju, u ekstremnim zimskim uslovima – kazali su iz CBCG.

Nastaviti modernizaciju crnogorskih aerodroma

Iz CBCG poručuju da je potrebno iskoristiti prednosti potpisivanja ECAA sporazuma (European Common Aviation Agreement) nastavkom aktivnosti vezanih za otvaranje novih avio linija koje su od ekonomskog benefita za turizam i promociju Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije.

– Nastaviti realizaciju Master plana razvoja Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore i ulaganje u modernizaciju crnogorskih aerodroma. Potrebno je obezbijediti sve neophodne uslove za nesmetano funkcionisanje avio-saobraćaja u vrijeme vremenskih nepogoda. Kreirati uslove za privlačenje što više low cost kompanija, naročito u periodu turističke sezone – navodi se u preporukama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *