Šta sve možete ukrasti iz japanske poslovne kulture?

Dodajte komentar

Šta je to karakteristično za japansku poslovnu kulturu, a što može i treba da se primijeni svuda u svijetu? Možda superljubaznost, poštovanje sagovornika, svjež dah ili pažnja usmjerena na detalje? Sve to otkriva Melissa Feineman Suzuno, poslovna žena koja je radila u Japanu, a čije savjete o karijeri možete da pratite i na Twiteru pod imenom AfterCollege.

Pozdravi su od suštinske važnosti

Melisa je bila veoma iznenađena kad je kao gostujući predavač po japanskim školama doživjela veliku ljubaznost i poštovanje što od strane đaka, što od samih profesora. Naime, nećete sresti Japanca koji prilikom pozdravljanja neće svaki put ustati i na taj način vam ukazati poštovanje. Male stvari kao što su  ‘dobar dan, kako ste’ ,'doviđenja’, ’prijatno’ sa svojim šefom i saradnicima ili prijateljski pozdravi kroz e-mail poštu mogu da naprave veliku razliku i da ojačaju profesionalne odnose.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Brinite o svom okruženju

U japanskom školskom sistemu posebna pažnja pridaje se aktivnosti koja se zove souji – vrijeme kada svi zajedno učenici, nastavnici i direktori čiste učionice i cijeli kampus. Kako su đaci svjesni da će učestvovati u čišćenju više vode računa o higijeni škole i ponosni su što su dio iste. Zato, sljedeći put kad vidite nered u kancelariji, bez obzira ko ga je napravio, ne ignorišite – neka prostorija poslije vas bude u boljem i ljepšem stanju. Obrišite sto za ručavanje, izbacite đubre koje ste zatekli u hodniku, bićete iznenađeni koliko će ovaj mali gest gotovo trenutno poboljšati raspoloženje i vaš stav o kancelariji.

Cijenite i ono neizgovoreno

U Japanu je veoma neobično čak i nepristojno direktno nekoga kritikovati. Dio njihove kulture jeste i njegovanje harmoničnih odnosa i iz tog razloga izbjegavaju da riječima povrijede nečija osećanja. Međutim, i kada ne žele javno da kažu šta zaista misle i osjećaju oni to ipak čine, ali na jako suptilan način – neverbalno nekom gestikulacijom ili izrazom lica. Obratite više pažnje na neverbalne komunikacije u svakodnevnom životu – da li na razgovoru za posao poslodavac zainteresovano čita vaš CV ili krišom gleda na sat, da li klijenti tokom prezentacije sjede na ivici sedišta ili su udobno zavaljeni u stolice. Čitajte signale kako biste prema njima prilagodili svoje ponašanje.

Budite svježi

Mali detalji poput svježeg daha ili malo više dezodoransa mogu zaista pomoći da ostavite pozitivan utisak. To je stav lične kulture i higijene, zato obavezno držite u torbi ili fioci na poslu potrepšine poput četkice za zube, dezodoransa, četke za kosu… Izgled naravno nije sve, vi ste tu zbog svojih profesionalnih vještina, ali niko ne voli da gleda neurednost i zapuštenost ili osjeti miris vašeg ručka u vazduhu.

Ništa nije trivijalno

Japanci su poznati kao perfekcionisti koji gotovo opsesivno vode računa o svakom detalju – dovoljan je primjer kako spemaju suši ili njihovo temeljno ošišano bonsai drvo. Takvi su i kada je o poslu riječ. Mnogo japanskog poslovnog bontona vrti se oko detalja koji mogu izgledati trivijalno. Na primjer ko ulazi u lift prvi, gdje treba da sjednete u taksiju ukoliko ga dijelite sa saradnicima ili koji čaj treba da servirate gostima. Iako sve ove stvari djeluju nebitno i zanemarljivo, Japancima nisu – oni obraćaju pažnju čak i kako reagujete na telefonski poziv koji je u stvari pogrešan broj.

Bez obzira na koji kraj svijeta vas profesija odvede, dodatna ljubaznost, osjećaj za detalje i pristojnost može biti samo plus u vašoj karijeri i odnosima sa ljudima. O tome vas mogu naučiti Japanci.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *