Malta će prodavati državljanstvo

Dodajte komentar

Malteški parlament odobrio je u utorak prodaju malteškog državljanstva za 650.000 eura državljanima trećih zemalja.

Premijer Joseph Muscat rekao je da bi taj plan zemlji trebao donijeti prihode i privući “vrijedne” ljude koji bi mogli ulagati na ostrvu.

Procijenio je da bi se šemom moglo prikupiti 30 miliona eura u prvih godinu dana, što znači da bi državljanstvo kupilo oko 45 ljudi. Time bi dobili pravo na rad i boravak u cijeloj Evropskoj uniji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Malta je članica Evropske unije, schengenskog prostora bez unutarnjih granica i ima bezvizni režim sa Sjedinjenim Državama.

Eric Major, glavni izvršni direktor međunarodne kompanije Henley and Partners, zadužene za sprovođenje plana, rekao je malteškim medijima da očekuje da će svake godine aplicirati između 200 i 300 ljudi. “To će biti otvoren i transparentan program”, rekao je, prenosi Poslovni portal.

Opoziciona Nacionalistička stranka planu se snažno protivi, smatrajući da nije povezan s boravkom u zemlji ili ulaganjima. Opozicioni čelnik Simon Busuttil upozorio je u parlamentu da bi Malta mogla postati poput karipskih poreznih oaza.

Busuttil nije isključio mogućnost prikupljanja potpisa za referendum o tom pitanju.

Vlada ističe da će se kandidate pažljivo provjeravati i da oni koji imaju veze s kriminalom neće biti prihvaćeni. Dodaje da i druge evropske države razmatraju slične šeme.

U trenutku glasanja pred parlamentom je održan manji protest  na kojem je traženo da se državljanstvo ne prodaje nego da njegova dodjela zavisi od značajnih ulaganja u zemlji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *