Miodrag Kostić je u obavezi da uputi ponudu za preuzimanje AIK banke

Dodajte komentar

Dok se problematične državne banke gase i novac i klijenti se sele u Poštansku štedionicu, na Beogradskoj berzi proteklih dana akcije privatnih banaka uveliko menjaju vlasnika.

Ukrupnjava se vlasništvo u Univerzal i niškoj AIK banci, a beleže se i promene akcionara u Jubmes banci.

Miodrag Kostić, kroz svoju kompaniju „Sunoko d.o.o” povećava učešće u AIK banci Niš. Trenutno ova kompanija, koja predstavlja sistem nekoliko domaćih šećerana, ima 21,7 odsto akcija, dok zajedno sa povezanim licima „MK grupe” ima skoro 25 odsto akcija. Za toliki udeo ima i dozvolu Narodne banke Srbije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nedavno je na Beogradskoj berzi u takozvanoj blok transakciji (gde se kupac i prodavac unapred dogovore), grčka NBG banka prodala svojih 4,99 odsto akcija AIK banke off-shore firmama Vimacamex Consulting Linited i Aida Asset Association Aktinge, navodi izvoz „Novosti” sa tržišta kapitala. I ovih dana, upravo ova preduzeća nastavljaju da kupuju akcije AIK-a.

Moguće je da u AIK banci dođe do još većeg ukrupnjavanja vlasništva, jer se nezvanično pominje da su ove dve off-shore kompanije povezane sa „MK grupom”. Ako je to tačno, vlasnik bi morao da uputi ponudu za prezimanje svim ostalim akcionarima. Naime, zakon i za banke, kao i za bilo koja druga akcionarska društva, predviđa da se momentom sticanja više od 25 odsto vlasništva daje ponuda za preuzimanje akcija i ostalim manjinskim akcionarima. Inače, najveći manjinski akcionar AIK banke, odmah posle „Sunoka” je grčka ATE banka kojom upravlja Pireus i ima 20,35 odsto akcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *