MBA: Neophodna bolja bankarska podrška za MSP

Dodajte komentar

Trenutna ekonomska situacija nije najpovoljnija, kako kod nas tako i na globalnom nivou. Brojni problemi opterećuju poslovanje preduzeća. Godina pred nama trebalo bi, u tom smislu, da bude povoljnija, saopšteno iz Montenegro Biznis Alijanse MBA.

“Da bi smo dali što veći doprinos ostvarenju takvih predviđanja, bilo bi neophodno da se svi relevantni subjekti, ne samo javnog, nego i civilnog i, naravno, privatnog sektora kroz konkretne prijedloge, dodatno angažuju i intenziviraju aktivnosti u tom pravcu. Jedna od aktivnosti bi svakako bila kvalitetnija finansijska podrška bankarskog sektora malim i srednjim preduzećima. Ovakva mjera posebno dobija na značaju u vrijeme kada je problem nelikvidnosti veoma izražen. Pri takvom stanju stvari, neophodnost obezbjeđenja svježeg novca se prosto nameće”, smatraju iz MBA.

MBA se takođe, protivi svakom povećanju poreza, jer takve mjere smatraju destimulativnim za biznis.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Napominjemo, takođe, da bi otvaranje Barter berze u Crnoj Gori bio važan korak u cilju podrške biznisu, pogotovo u vrijeme finansijske i ekonomske krize.  Smatramo da se posebno treba okrenuti razvoju privrednih grana za koje imamo komparativne prednosti, kao što su turizam i poljoprivreda, gdje stvari teku uzlaznom linijom, što potvrđuju i izjave evropskih zvaničnika. Ovo svakako uliva nadu da će upravo ti sektori u bliskoj budućnosti biti sve važniji oslonac razvoja naše ekonomije”, naglasili su iz MBA.

Oni smatraju da je neophodno nastaviti i intenzivirati aktivnosti na stvaranju što pogodnijeg ambijenta za razvoj biznisa, naročito na lokalnom nivou.

“Dakle, treba nastaviti sa eliminisanjem biznis barijera, jačanju konkurentnosti naših preduzeća, bržem rešavanju dužničko povjerilačkih odnosa kroz snaženje mjenice kao instrumenta obezbjeđenja i izvršenja.  MBA je spremna da nastavi svoje aktivnosti u cilju stvaranja ambijenta što pogodnijeg za razvoj biznisa, kroz saradnju sa svim relevantnim subjektima”, zaključili su iz MBA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *