Deset pravila poslovnog uspjeha

Dodajte komentar

Ako maštate o poslovnom uspjehu, ostvarenje snova nije toliko daleko. Slijedite deset jednostavnih pravila da biste postigli svoj cilj.

Pažljivo birajte odjeću za intervju – Istraživanja su pokazala da su poslodavcima draži kandidati koji nose sivu i plavu boju u kombinaciji sa pastelnim tonovima. Zato, ako želite da budete primijećeni, odlučite se za neutralne tonove. 

Način na koji govorite jednako je bitan kao i ono što govorite – Monotonim glasom i pozerskim izjavama koje su između pitanja i tvrdnje ostavićete utisak nesigurne osobe.

Aktivno učestvujte u razgovoru – Potencijalni zaposleni koji mišljenje iznesu na početku susreta bolje su ocjenjivani od onih koji čekaju kraj da bi konačno progovorili.

Ne izvinjavajte se – Žene imaju običaj da se izvinjavaju čak i kada nisu učinile ništa pogrešno, prihvatajući na taj način tuđu krivicu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Profesionalnost – To prvenstveno podrazumijeva nastojanje da emocije držite pod kontrolom. Bez obzira na sve što vam se dešava u privatnom životu. Ako zaplačete ili pobjesnite, poslodavci će vas smatrati nezrelim i nepodobnim za radno mjesto.

Ne odustajte – Ako mislite da vas je lako zamijeniti vaša nesigurnost će se sigurno odraziti i na poslovnu efikasnost. Možda ste tek počeli da radite, ali ako odustanete, traženje zamjene za vas vašeg šefa će koštati i vremena i novca.

Poradite na rukovanju – Imajte na umu da slab stisak ruke odaje utisak nesigurne i nervozne osobe bez entuzijazma, dok čvrst stisak odaje samopouzdanje.

Zaboravite na besmislene prigovore – Konstruktivan prigovor ili zabrinutost slobodno izrazite ali samo onda kada imate predlog za rješenje problema.

Ne cinkarite – Ako primijetite da se dešava nešto ilegalno svakako bi to trebalo da prijavite ali sitne stvari obavezno zadržite za sebe.

Ne kikoćite se – Dobar, otvoren smijeh pokazaće da imate dobar smisao za humor. Kikotanje, sa druge strane, zvuči nezrelo, i nije mu mjesto u poslovnom okruženju. (Novi magazin)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *