Kašnjenje sigurno ruši ugled. Kako ga se riješiti?

Dodajte komentar

Budite tačni.

Koliko god bili sposobni, pametni i kvalifikovani za posao koji obavljate, sve to može da padne u vodu ukoliko imate naviku da kasnite. Ako mislite da kašnjenje nije toliko važno, razmislite ponovo. Tačnost je vrlina, ma koliko vi možda ovu osobinu smatrali nedovoljno važnom. Ukratko, kada kasnite, drugima koji vas očekuju šaljete poruku da vam nisu dovoljno bitni, da ste neorganizovani i neodgovorni. Da li biste vi voljeli takve ljude za saradnike?

Telefonski pozivi na čekanju, pošta na koju treba odgovoriti, sastanci na koje treba otići – obaveza je milion, a samim tim i razloga za kašnjenje. Ali, da li to smije da bude izgovor?

Naravno da ne. Tačnost uliva povjerenje, šalje poruku da cijenite tuđe vrijeme i da je taj sastanak važan za vas. ‘Hronično’ kašnjenje prikazuje vas kao osobu koja misli da je njeno vrijeme vrjednije i obaveze koje ima važnije od tuđih.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pokazuje da ste odgovorni

Vrijeme je relativno, ali ne kada je riječ o poslovnim obavezama. Vaš nadređeni, kolege, partneri  i klijenti žele da znaju da li mogu da vam vjeruju, a tačnost je jednostavan način da im pokažete da mogu. Ona ukazuje da ste odgovorni, posvećeni, organizovani i uspješno upravljate svojim vremenom. Nasuprot tome, trčanje hodnikom i ulijetanje u kancelariju bez daha, biće dovoljno da vas zapamte kao haotičnu osobu, na koju ne mogu da se oslone.

Tačnost smanjuje stres

Kašnjenje i te kako može biti stresno. Ako neprestano žurite i jurcate za obavezama, ne samo da ćete biti pod stalnom tenzijom, već ćete se osjećati i pomalo ‘bijedno’ jer iznova i iznova dovodite sebe u neprijatnu situaciju. Umjesto što paničite jer je kazaljka na satu otišla predaleko, potrudite se da dođete na vrijeme kako biste svu pažnju usmjerili na ono što je bitno – vaš posao.

Kako da postanete osoba koja dolazi na vrijeme?

Nemojte prebukirati raspored. Potrudite se da između obaveza ostavite 10-15 minuta vremena u slučaju da se desi nešto neočekivano, kao što je gužva u saobraćaju, jurnjava za parkingom, telefonski poziv ili sastanak koji se odužio.

‘Ekstra’ obaveze uradite na vrijeme. Napunite rezervoar, obavite sve povratne pozive prije sljedećeg zakazanog sastanka, ne prepuštajte ništa slučaju. Takođe, provjerite da li imate dovoljno novca kod sebe ukoliko nešto usput zahtijeva gotovinsku isplatu, kako ne biste gubili dragocjeno vrijeme na bankomatu.

Podesite sat na pet do deset minuta unaprijed. Vizuelno opažanje kašnjenja prevariće tijelo i ubrzati ga.

Uveče se spremite za sjutrašnji dan. Prije spavanja provjerite beleške, materijal za posao, spremite odjeću, pregledajte obaveze za sjutrašnji radni dan. Držite ključeve, novčanik i naočare uvijek na vidljivom mjestu u vašem domu, kako ujutru ne biste gubili vrijeme tražeći ih.

Koristite alarme i podsjetnike. Neka vas podsjetnik na računaru i telefonu alarmira sat vremena prije sastanka, da ne biste bili nespremni.

Naučite da kažete ne. Pristajanje na više obaveza od onoga što realno možete da postignete donijeće vam ne samo frustraciju, već će ugroziti vaš dolazak na vrijeme. Zapamtite vaše vrijeme je ograničeno i kao takvo dragocjeno, zato ga rasporedite na pravi način. (BizLife)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *