Kako vratiti kontrolu nad time koliko novca (nepotrebno) trošite

Dodajte komentar

Jesen je, a vi nemate ništa da obučete! Vidjeli ste nove cipele i … jednostavno niste mogli da odolite. Mladi ste i zaslužujete lijepo da izgledate, tješite sebe, ali pošto ste došli kući i pokušali da cipele složite u ormar (neuspješno) i uz to u ormar s odjećom ugurati nove pantalone, majicu i predivni proljećni sako, shvatili ste.

Nema mjesta. Preplavljuje vas osjećaj griže savjesti, a i gorki ukus u ustima. Pa čime ćete platiti sve to kada vam dođe mjesečni račun od kartice? Već ste preko glave u dugovima.Kada se nađete u situaciji da trošite daleko iznad svojih mogućnosti i jednostavno ne znate kako da se izvučete iz novčanih teškoća, vrijeme je da se zaustavite i napravite kratku analizu. Gdje ste (s visinom duga) i kako s time (vraćanjem duga, ali i pretjeranim trošenjem) izaći na kraj? Najbolji način da uvedete red nad trošenjem novca (i iznosima) je da uvedete samodisciplinu u navike trošenja. Ukoliko procijenite da je i ta mjera potrebna – prerežite karticu i time presijecite žilu kucavicu koja vam omogućava trošenje (onoga čega nemate) u budućnosti.

Pozitivni saldo

Vaša odluka da ne želite da tonete dalje u dugove, biće početak rješenja – vraćanja u pozitivni saldo na bankarskom računu. No, to nije jedino što treba da učinite. Biće (vjerovatno) potrebno da krenete u promjenu stila života koji je posljedica nerealnog procjenjivanja ili možda i nečeg težeg – nedostatka samopouzdanja koji je u korijenu vašeg nezadovoljstva. Svaki put kada poželite nešto da kupite razmislite: koliko će vam ta kupovina pomoći u izgradnji onog što vam zapravo nedostaje – samopoštovanja. Naime, najčešći razlog za pretjeranu potrošnju često je osjećaj manje vrijednosti (ako se poredite sa prijateljicom koja „ima sve“) ili neispunjenosti u nekom od područja vašeg života („i tako i tako nemam nikakvo zadovoljstvo u životu“).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Potrebno je, dakle, uočiti što je to što za vas predstavlja izvor trenutnog zadovoljavanja potreba, koji vas gura dublje u ponor nezadovoljstva na dugu stazu. Jednom kada uočite svoje navike, potrebno ih je zamijeniti novim načinom na koji donosite odluku o kupovini, sagledavajući odnos koristi i cijene koju to zadovoljstvo ima. Kad je riječ o pretjeranoj potrošnji na karticu, stvar je jednostavna: najbolji način da se riješite problema pretjerane potrošnje na karticu je da je jednostavno prestanete koristiti. Učinite i sljedeće:

Počnite (samo)analizu čišćenjem svog ormara: ima li tu stvari koje (skoro) nijednom niste obukli? Odvojite stvari koje više ne želite da nosite i poklonite ih nekom humanitarnom udruženju. Na taj način ćete osvijestiti svoju stvarnu situaciju: ne radi se o tome da nemate šta da obučete! Donesite odluku da ove sezone nećete kupiti nijednu novu stvar! Pretjerano trošenje je loša navika i trebaće vam dosta samokontrole da od te navike odustanete. Dajte sebi vremena i korak po korak osvajajte novi teren.

Sljedeće što treba da napravite jeste da odmah počnete s planom programa štednje. Koliko tačno dugujete, koliko novca zarađujete i koliko vam treba vremena da vratite dug? Ima li načina da nekim dodatnim poslom zaradite još novca? Sjetite se da je najveći problem kod duga, zapravo zatezna kamata koja bi vas uskoro mogla koštati i više nego što znate da brojite. Koji cilj želite da postignete nakon toga – štedeći za nešto što je vrijednijeg karaktera i čime ćete osjetiti da ste uspjeli da pobijedite svoju lošu naviku.

‘Inspiracija za kupovinu’

Upitajte sebe – „šta želim da postignem?“. Mogu vam pomoći i sljedeći savjeti kako “pretjerano trošenje” staviti pod kontrolu:

Uvedite samodisciplinu u svoj život.Prepoznajte što vas tjera na trošenje i zatim samodisciplinirano izbjegavajte takve situacije ili raspoloženja. Ograničite i odlaske na mjesta koja vas “inspirišu na kupovinu” (shopping centre, supermarkete, centar grada sa blještavim izlozima…)

Kontrolišite kako trošite novac. Ne dopustite da novac kontroliše vas, dovodeći vas u trenutnu ekstazu, nakon koje slijedi grižnja savjesti. Odredite nedjeljni limit i plan trošenja koji prvo pokriva iznose za “život”. Uočite i načine na koje možete da postignete određene uštede (manji izdaci za neophodne stvari). Vodite evidenciju i držite se određenog budžeta. U svakom slučaju, potrebno je da izbjegavate neplanirane kupovine koje nisu predviđene – budžetom. U slučaju visokog duga koji je već nastao – strogo je zabranjeno trošiti novac koji nemate.

Kupujte samo po unaprijed napravljenom popisu ili odluci. Svaku stvar koja vam treba, prije kupovine stavite na listu, uključite u budžet i još jednom razmislite je li vam stvarno potrebna (odnosno što ćete zapravo kupovinom dobiti). Dobar je savjet da pustite odluku da “odleži nekoliko dana”, te ukoliko i nakon 7 dana jednako vjerujete da vam je “to nešto” toliko potrebno – kupite.)

Obavežite se na odgovornost za trošenje novaca nekoj osobi u koju imate povjerenja i koju poštujete. Nevjerovatno je koliko se lakše pridržavamo svojih odluka ukoliko smo se obavezali nekom (osim samima sebi) da ćemo nešto učiniti. Life Coach kog ste spremni da platite kako bi vam pomogao je dobar izbor.

Izvor: Business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *