Ukida se krizni porez, ali dolaze novi nameti?

Dodajte komentar

Krizni porez na zarade koji je uveden početkom godine najvjerovatnije će biti ukinut, nezvanično saznaju Dnevne novine iz Vlade.

Odluka o tome šta će biti sa kriznim porezom biće donijeta prije predlaganja budžeta za narednu godinu. Najvjerovatnije će krizni porez biti zamijenjen nekim drugim propisom.

Podsjećamo krizni porez podrazumijevao je oporezivanje po stopi od 15 odsto za sve neto zarade iznad 480 eura. Prema saznanjima Dnevnih novina, efekti od kriznog poreza nijesu na planiranom nivou, zbog čega će biti najvjerovatnije ukinut. Definitivnu odluku o tome donijeće Vlada, a to se očekuje da bude definisano do predlaganja budžeta za narednu godinu, što se može očekivati do početka decembra.

Ukidanje kriznog poreza vjerovatno će usloviti usvajanje novih propisa. Tako je Ministarstvo finansija pripremilo već pet mogućih verzija novih poreza. Te opcije podrazumijevaju i progresivno i proporcionalno zaduživanje. Sadašnja stopa od devet odsto na zarade ispod 480 ra moguće je da bude zamijenjena većom od 10, 11 ili 12 procenata. Kada je riječ o progresivnom oporezivanju, predlog je da se dodatno oporezuju zarade iznad 1.440 eura, po stopi do 21 procenat.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ministar finansija Radoje Žugić nedavno je, u intervjuu datom CdM-u, najavio da Ministarstvo finansija priprema novi set mjera koje će sa budžetom predložiti Skupštini.

“Sada smo takođe pripremili novi set mjera, njih deset koje će pratiti donošenje Zakona o budžetu. Ove smo mjere nazvali upravo zbog onih koji su osporavali efektivnost prethodnih mjera konzistentnim mjerama fiskalnog prilagođavanja. Te mjere obuhvataju, reći ću samo najvažnije, da smo riješili da donesemo Zakon o zaradama u javnom sektoru, gdje će zarade dominantno biti objektivizirane, odnosno zavisiće od kretanja fiskalnih i monetarnih parametara, njihovo kretanje zavisiće od nivoa profitabilnosti, ali će zavisiti i od nivoa zaduženosti kada su u pitanju lokalne samouprave i javna preduzeća”, kazao je Zugić krajem prošle sedmice.

Osim ukidanja kriznog poreza, izvjesno je da će biti ukinuta taksa na strujomjere u iznosu od eura na mjesečnom nivou. Ta taksa je uvedena sredinom prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *