Stekli se uslovi za proglašenje bankrota KAP-a

Dodajte komentar

Rok za dostavljanje plana reorganizacije za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) istekao je, pa su se stekli uslovi da se, već danas ili sjutra, proglasi bankrot kompanije, saopštio je predsjednik Privrednog suda, Dragan Rakočević.

”Bankrot, odnosno sprovođenje klasičnog stečaja, znači da će se imovina Kombinata prodavati u cjelini ili će, ako se povjerioci saglase, a za mene je najprihvatljivija, prodaja fabrike kao pravnog lica”, rekao je Rakočević Radiju Crne Gore.

On je naveo da je to novi institut u zakonu koji omogućava da se dužnik proda kao preduzeće. U tom slučaju stečajni postupak se obustavlja, a novi kupac može zadržati ime fabrike i nastaviti sa obavljanjem djelatnosti bez ikakvih opterećenja.

Novac od prodaje, kako je dodao, čini stečajnu masu iz koje se namiruju povjerioci.

“Mislim da je to dobro zakonsko rješenje i da će Odbor povjerilaca dati saglasnost. Zbog hitnosti slučaja, već smo na startu popisali imovinu. Očekujemo da će vještaci ovih dana uraditi procjenu čime će se za 20-tak dana steći uslovi za objavljivanje prvog oglasa za prodaju imovine KAP-a”, precizirao je Rakočević.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupna potraživanja Kombinata, prema riječima Rakočevića, iznose gotovo 460 miliona eura. Stečajni upravnik, Veselin Perišić je utvrdio da je nesporno skoro 360 miliona eura.

Rakočević je rekao da je upravnik priznao više od 70 odsto potraživanja, dok je preko 20 odsto osporio. I od te petine može se očekivati da 50 odsto na kraju bude priznato.

“Taj iznos i ako se proda Kombinat ne može podmiriti sva potraživanja povjerilaca”, zaključio je Rakočević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *