Idete na razgovor za posao? Ovih pet savjeta možda vam povećaju šanse

Dodajte komentar

Intervju za posao je situacija za koju se svakako treba dobro pripremiti, a dobrih savjeta nikad dosta.

Lou Adler, autor knjige The Essential Guide for Hiring & Getting Hired na LinkedInu je objavio koristan tekst u kojem među ostalim navodi pet savjeta koje biste trebali uzeti u obzir na razgovoru za posao, a prenosi ih Poslovni.hr:

  • Prestanite navoditi opšte činjenice o sebi, poput ‘dobro rješavam probleme’ ili ‘pravi sam timski igrač’. Takve uopštene izjave obično bivaju zaboravljene i ignorisane. Osobu koja vas intervjuše više će zanimati konkretni primjeri na osnovu kojih će moći donijeti sud o vašim sposobnostima.
  • Nikad nemojte govoriti kako nemate nikakve slabosti. Svi imaju slabosti. Ako otvoreno priznate svoje slabe strane, to sugeriše kako imate volju postati boljima i usavršavati se.
  • Na pitanja ne odgovarajte ni predugo ni prekratko. Na intervjuu vas ne procjenjuje samo na osnovu sadržaja vaših odgovora nego i kvaliteta prezentacije. Najbolji su oni odgovori koji traju minutu do dvije. Prekratki odgovori sugerišu da vam nedostaje sposobnosti, interesa ili pronicljivosti, dok kod predugih odgovora vaš sagovornik će izgubiti pažnju.
  • Ne postavljajte odmah pitanja o pogodnostima i uslovima na poslu jer to će odmah odbiti drugu stranu. Takva pitanja se postavljaju kada dobijete signal da ste ozbiljan kandidat za posao.
  • Za vrijeme razgovora za posao ne gledajte u svoju biografiju. To može biti znak kako ste nervozni ili da nešto pokušavati izmisliti. Vaš sagovornik očekuje da svoju dosadašnju karijeru znate napamet u detalje.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *