Popust na gorivo 35 centi za poljoprivrednike

Dodajte komentar

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će oko 10.000 poljoprivrednih i više od 100 šumskih gazdinstava i koncesionara biti oslobođeno plaćanja akciza na gorivo, što je u skladu sa nedavno izmijenjenim Zakonom o akcizama.

Ministarstvo je donijelo izmijenjeni Pravilnik o povraćaju akcize korisnicima poljoprivredne i šumske mehanizacije, kojima je do sada bio omogućen povratak 50 odsto vrijednosti akciza. Ova izmjena zakona je stupila na snagu 1. avgusta, ali je pravilnik objavljen 3. septembra.

„U cijeni goriva akciza učestvuje sa 350 eura na 1000 litara (0.35 eura po litru), što znači da je sada proizvodnim kategorijama stanovništva omogućeno da taj iznos prvo plate prilikom nabavke, a potom u roku od 7 dana povrate akcizu na žiro račun kupca goriva“, pojašnjeno je iz ministarstva na čijem je čelu Petar Ivanović.

Akciza će biti oslobođeni oni koji raspolažu poljoprivrednom mehanizacijom i šumska gazdinstva i koncesionari kojima su odobreni eksploatacioni poslovi u šumi i koji raspolažu sa šumskom mehanizacijom.

Procedura povraćaja akcize, koja je, kako je rečeno, u nadležnosti Poreske uprave, u mjestu stanovanja kupca goriva, podrazumijeva podnošenje zahtjeva u kojem se navode podaci korisnika (obrazac ZPDPA-1), vrsta mehanizacije koju koristi sa registrovanim ili serijskim brojem, količinu nabavljenog goriva i datum nabavke što dokazuje kopijom fiskalnog računa, broj žiro računa kupca goriva kod poslovne banke, datum i potpis osobe koja traži novac nazad.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Uz zahtjev se podnosi dokaz o upisu u registar djelatnosti, kao i potvrda Ministarstva odnosno Savjetodavne službe ili opštine u kojoj je kupac goriva, kojom se utvrđuje količina goriva koja je potrebna za planiranu proizvodnju. Standard je od 150 litara po hektaru obradive površine ako se radi o novonabavljenoj mehanizaciji u toku godine, odnosno prvom zahtjevu za povraćaj akcize.

Navedeno je i da podnosilac zahtjeva dokazuje da je izmirio svoje dospjele poreske obaveze.

„Procjena povraćaja akcize polazi od statističkih podataka za 2012. godinu, odnosno mogućnosti korišćenja raspoložive mehanizacije za 32.475 hektara zasijanih obradivih površina i 126.726 hektara prirodnih livada. Procjena ukazuje da su poljoprivredna gazdinstva mogla na godišnjem nivou, korišćenjem mehanizacije, utrošiti za akcizu iznos od čak 840.000 eura i oko 200.000 eura u šumarstvu“, saopšteno je iz Ministarstva.

Rečeno je i da nijesu svi proizvođači koristili poljoprivrednu mehanizaciju, ali i da je 10.000 raspoloživih poljoprivrednih mašina utrošilo po svega 150 litara goriva na godišnjem nivou, što je približno ekvivalentu utroška na jedan hektar proizvodnje, to bi dalo efekat uštede za poljoprivredna gazdinstva od pola miliona eura, „što nije beznačajno u uslovima ekonomske krize sa kojom su suočeni i proizvođači“.

Akciza su oslobođeni i registrovani ribari, a kako je rečeno, neki od njih su prijavili godišnji utrošak i do 40 tona goriva za ribarske brodove. Ostvareni benefit te mjere je ušteda od oko 1.600 eura na godišnjem nivou. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *