Agencija za preuzimanje radnika u ulozi poslodavca

Dodajte komentar

Izmjene i dopune Zakona o radu, kojimaje ograničeno trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme na 24 mjeseca, stupile su na snagu 22. decembra 2011. godine.

To znači da svi ugovori koji su zaključeni neposredno po stupanju na snagu tog zakona, na period od 24 mjeseca (sa prekidima kraćim od 60 dana, ili bez prekida), ističu krajem decembra ove godine. Znači, Zakon poslodavcu, u toj situaciji, daje dvije mogućnosti da transformiše ugovor na određeno u ugovor o radu na neodređeno vrijeme, ili da zaposlenom da otkaz, zbog isteka roka na koji je zaključen ugovor o radu.

Iz Unije poslodavaca Crne Gore poručili su da je rizik transformisati radni odnos na određeno u neodređeno vrijeme.

Prema njihovim riječima većina mikro, malih i srednjih preduzeća nijesu sigurna da li će i do kada uspjeti da se izbore sa svim problemima poslovanja i da li će uopšte opstati na tržištu, piše Pobjeda, prenosi Cdm.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović podsjetila je da je u posljednjem kvartalu prošle godine u Crnoj Gori ugašeno šest odsto preduzeća, a u Podgorici 11 procenata, što znači da svaki onaj čije je poslovanje na granici likvidnosti ne misli da ugovor na određeno transformiše u ugovor na neodređeno jer bi im to nametnulo mnogo veće obaveze poslovanja zaključuje ona.

Procjena je da u Crnoj Gori na određeno radi oko 30.000 zaposlenih. Sindikati izražavaju bojazan da će krajem godine mnogi poći na biro rada ili će ih poslodavci angažovati preko agencija za ustupanje radnika. U poslodavačkoj organizaciji smatraju, ukoliko poslodavac i agencija zaključe sporazum, zaposleni neće osjetiti nikakav potres.  On može nastaviti rad na svom radnom mjestu i redovno ostvarivati svoja primanja.

Međutim, iz UPCG-a tvrde da se u javnosti generalno plasira veoma loša i netačna priča o zapošljavanju preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih.

„A istina je da se zapošljavanjem preko agencija radnicima garantuju sva prava iz radnog osnosa i stvara mnogo veća mogućnost trajnog zaposlenja. Pruža im se šansa da pokažu svoje kvalitete i budu unaprijeđeni ili prebačeni u neku drugu firmu u kojoj će imati mnogo bolje uslove i mnogo bolji status i, konačno, biti u prilici da dođu do ugovora o radu na neodređeno vrijeme“, kazali su iz UPCG-a.

Uz 14 privatnih agencija za posredovanje pri zapošljavanju, licencu Ministarstva rada i socijalnog staranja dobile su četiri agencije za preuzimanje i ustupanje radnika.

U Podgorici su registrovane tri: Trenkvalder, sa kancelarijom i u Budvi, Gi Group i Dekra, a u Nikšiću Leasing agency two. Nacionalna služba zapošljavanja na ove agencije ne gleda kao na konkurente, nego kao na saradnike u prevazilaženju problema nezaposlenosti.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić smatra da je zapošljavanje radnika preko agencija važno jer uređuje tržište rada i smanjuje udio sive ekonomije.

„Država može mnogo lakše i jednostavnije da kontroliše regularnost zapošljavanja. Za poslodavce je važno jer mogu brzo doći do radnika“, istakla je Jelić.

Potreba za privremenim zapošljavanjem može se pojaviti iz mnogobrojnih razloga, a najčešći su: sezonski poslovi, potreba za povećanim brojem radnika u vremenskim periodima kada je obim posla u porastu, potreba za dodatnom radnom snagom kao pomoć pri redovnim radnim zadacima i odsustvo postojećih radnika, zbog bolovanja, godišnjeg odmora, porodiljskog odsustva…

Između agencije i radnika potpisuje se ugovor o radu, a između agencije i klijenta ugovor o pružanju usluga ili ugovor o ustupanju radnika. Zatim se radnik upućuje na rad kod klijenta.

„Ustupanje zaposlenog novi je institut u našem zakonodavstvu. Dok su strane kompanije navikle na ovakav vid zapošljavanja, domaći poslodavci su još skeptični, mada su počeli da nam se obraćaju i državni organi“, kazao je za Pobjedu direktor agencije Dekra zapošljavanje Maksim Gegović.

On je objasnio da je ustupanje radnika dobar vid suzbijanja rada na crno, jer, kako kaže, nema izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa.

Dekra odabrane kandidate zapošljava kao svoje radnike, a potom ih ustupa klijentu.

Između Dekre i radnika potpisuje se ugovor o radu, a između agencije i klijenta ugovor o pružanju usluga ili ustupanju radnika, nakon čega se radnik upućuje na rad kod klijenta.

Gegović je pojasnio da radnici koji rade preko agencija imaju pravo na doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, koje je obavezna da plaća agencija.

Agencija za preuzima i ustupanje radnika u suštini ima ulogu poslodavca.

„Radimo po zakonima ove države. Radnici kod nas ostvaruju sva prava iz radnog odnosa: koriste godišnji odmor, plaćen im je prekovremeni, noćni i rad tokom praznika, koriste kreditne kartice, a mnogi se odlučuju i na kredite kod banaka, a plate i doprinosi redovno se isplaćuju, od 1. do 5. u mjesecu, bez obzira da li je krajnji korisnik usluge platio agenciji“, pojasnio je Gegović.

Posredstvom Dekre zaposleno je 300 radnika u 20 mahom stranih kompanija koje posluju u Crnoj Gori.

„Oni rade u novinskoj djelatnosti, apotekarskim ustanovama, benzinskim pumpama, predstavništvima stranih firmi“, istakao je Maksim Gegović, ali je kako je dodao zbog konkurencije izbjegao da saopšti imena poslodavaca kojima ustupaju radnike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *