Picker: Prodaja podružnica Hypo banke u paketu

Dodajte komentar

U intervjuu za AlJazeera Balkans, direktor Hypo Alpe Adria banke BiH  Alexander Picker kaže da su ovu banku uništili prebrz rast, kao i kriminal koji je svojstven Balkanu.

Nakon brojnih afera koje su potresale banku (kako na Balkanu – prije svega u Hrvatskoj i BiH, tako i u samoj Austriji), akcenat je sada stavljen na “čisto poslovanje”, ističe Picker. On navodi da su i dalje važeći planovi da se sve podružnice Hypo banke na Balkanu prodaju u paketu, jer, kako je istakao, iako pojedinačne banke u zemljama vrlo dobro stoje, zajednički je stav da paket ima veću vrijednost. O potencijalnim kupcima i iznosu koji Uprava banke očekuje od prodaje šest balkanskih podružnica, Picker nije želio otvoreno govoriti.

Što se tiče “loših kredita” koji opterećuju portfolio banke, Picker je izjavio da se trenutno u svim podružnicama sa uspjehom sprovodi projekat izdvajanja “loših kredita” u posebnu organizacionu cjelinu, koja neće biti predmet prodaje kako potencijalni kupac ne bi bio opterećen problemom nekvalitetnih kredita.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kao poreski obveznik države Austrije, Picker je i sam priznao da mu nije drago što građani Austrije moraju plaćati tuđe dugove, ali smatra da je nacionalizacija banke bila neophodna, kako je to istakla i Evropska komisija.

Na kraju je ponovo istakao da Hypo banke u svim zemljama regiona i dalje posluju prilično sigurno, bez obzira na sva ograničenja i nejasnoće vezane za budućnost kompanije i dalji rad.

Autor: www.bankar.me

Hypo Alpe Adria Bank: Nacionalizacija i prodaja

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *