Četiri mita o uštedi potrošnje goriva

Dodajte komentar

Iako su cijene goriva u današnje vrijeme više nego nestabilne i promjenjive, mnogi traže načine kako da uštede. Dok neki savjeti drže vodu, drugi, prema rezultatima analize koju je sproveo autos.msn.com, danas više jednostavno nisu primjenjivi ili su najobičniji mit.

Što je vozilo starije, potrošnja goriva je sve veća

Naravno da će rad vozila biti sve lošiji i lošiji s vremenom ako ga ne održavate. Isto se odnosi i na potrošnju goriva. Ali ako redovno održavate svoje vozilo i vodite računa o tome da li nešto treba popraviti, ne bi trebalo da dođe do veće potrošnje goriva.

Prebacivanje u ler prilikom stajanja

Ovo je jedan od onih mitova koji je mogao držati priču kad su se koristili stari motori. Mnogi misle da paljene automobila podrazumijeva veliku potrošnju goriva, pa ga zato ostavljaju da radi u mjestu misleći da tako manje troši. Jako pogrešno!

Današnja vozila imaju kompjuterizovane sisteme ubrizgavanja goriva i uopšte ne dopuštaju veliku potrošnju prilikom paljenja automobila. U suštini, rad u mjestu je puno skuplji pa je tako i nastao današnji START / STOP sistem koji u takvim slučajevima gasi motor.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vožnja pri stabilnoj brzini smanjuje potrošnju

Potrošnja može biti manja ako vozite ustaljenom brzinom na dužim relacijama. Ali ko god je vozio automobil s tempomatom sigurno je osjetio naglo povećanje brzine koje tempomat uzrokuje kad detektuje da se vozilo kreće na većem usponu.

To naglo ubrzanje troši puno goriva, isto onoliko kao da ste i sami naglo pritisnuli papučicu gasa, recimo, pretičući neko vozilo.

Koncentrisan vozač koji unaprijed predviđa moguće situacije u kojima bi trebalo prilagoditi brzinu vožnje u pravilu će sam lagano povećavati ili smanjiti brzinu vožnje i održavati relativno stabilnu brzinu bez naglih ubrzavanja i podizanja broja okretaja koji se vrlo često događaju kad je uključen tempomat.

Punjenje goriva kad su niže temperature omogućiće uštedu potrošnje goriva

Godinama je prevladavao mit da ako punite automobil gorivom u doba dana kad su niže temperature, kao npr. u rane jutarnje sate tokom ljetnjih meseci, da ćete napuniti više goriva i stoga uštediti novac zato što je hladnija tekućina gušća. Iako vam se ova teorija može činiti logičnom zapravo se radi o čistoj izmišljotini.

Rezervoari goriva na benzinskim pumpama ne nalaze se u bačvama na sunčevoj svjetlosti već se nalaze ispod tla s posebnom toplotnom izolacijom.

Stoga bi bilo kakva manja promjena u temperaturi goriva bila toliko neznatna da ne biste niti primijetili bilo kakve značajnije potencijalne uštede. (S media)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *