Osam najčešćih grešaka na početku karijere

Dodajte komentar

Prije nego što uskočite u ozbiljan svijet zaposlenih, postoji nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati.

1) Plaše se da iskažu svoje mišljenje

Bilo da se radi o povećanju plate, slobodnom vremenu ili da samo želite da kažete svoje mišljenje, važno je zauzeti se za svoje stavove u kancelariji. Vaše kolege će biti impresionirane vašim samopouzdanjem i snažnim stavom nego ako se nesigurno povlačite u sebe. Morate biti svjesni koliko vrijedite i nemojte dopustiti da vaše godine ili manjak iskustva određuju kako će se drugi ponašati prema vama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

2) Ne znaju za granicu na kompanijskim zabavama

Bez obzira na to koliko su kolege u vašoj kancelariji ležerne, nemojte misliti da možete da pretjerate s pićem i neprimjerenim ponašanjem na službenim večerama ili proslavama koje organizuje vaš poslodavac. Naravno da je poželjno da se opustite i upoznate kolege izvan kancelarije, ali vodite računa na to da vaše ponašanje bude u skladu sa situacijom u kojoj se nalazite i pametno pristupite tome. Nemojte dopustiti sebi da se jutro nakon zabave kajete zbog nečega što ste učinili ili rekli.

3) Lenčare na poslu

Možda mislite da niko ne vodi računa o tome šta vi radite cijeli dan, ali ako kao i većina mladih na početku karijere sjedite za kompjuterom na mjestu gdje svi prolaze, nemojte biti tako sigurni u to. Važno je da ograničite vrijeme koje provodite na društvenim mrežama, čitanje ličnih e-mailova ili stranica koje nisu povezane s vašim poslom. Iako vam se čini da vam je šef opušten, neće cijeniti zaposlenog za kojeg mu se čini da mu je važnija promjena statusa prijatelja na Facebooku nego pravi posao.

4) Oblače se neprimjereno

Ponekad je teško shvatiti ozbiljnog mladog čovjeka koji je tek ušao na tržište rada, zato je jako važno kako sebe predstavljate. Ako se oblačite previše provokativno ili previše ležerno, mogli biste da pošaljete pogrešnu poruku svojim kolegama. Bez obzira što se u vašem ormaru nalazi najviše takve odjeće, kancelarija nije mjesto na kojem je primjereno takvu odjeću nositi. Ako želite da vas shvate ozbiljno, oblačite se u skladu s mjestom na kojem radite.

5) Ne druže se s kolegama

Naravno da je važno da ste marljivi i odani, ali za vas je takođe važno da uspostavite profesionalne veze koje bi vas u budućnosti mogle dovesti do sledećeg posla ili napredovanja. Mnogi mladi zaposleni se ustručavaju i ne žele da imaju agresivan pristup pri upoznavanju s ostalim kolegama, ali to je nezaobilazan dio poslovnog svijeta. Dobar način je da pitate svoje nadređene kome se možete obratiti ako su vam potrebni savjeti vezani za karijeru.

6) Tračare u kancelariji

Dok je umrežavanje važno za vašu karijeru, tračarenje nije. Ako vam druge kolege dođu s tračevima i prigovorima, ostanite neutralni i ne uključujte se u raspravu. Na duže staze bolje je da ne stvarate neprijatelje na poslu.

7) Kasne na posao

Važno je uvijek doći na vrijeme. Možete biti najmarljiviji radnik u firmi ili odrađivati puno radnih sati od kuće, ali ako redovno kasnite na posao, ostavljate utisak da ste nepouzdani. Ljudi primjećuju ko ostaje duže, ko dolazi ranije ili ko neprestano kasni na posao i tako stvaraju mišljenje o drugima. Vaš profesionalni ugled je važan kako biste napredovali. Možda vam kašnjenje na posao zvuči trivijalno, ali može ozbiljno ugroziti sav dosadašnji trud.

8) Misle da su uvek u pravu

Česti problem mladim zaposlenima je da se ponašaju previše samouvjereno. Ponekad je teško kada tek diplomirate i dospijete na ‘vrh’ obrazovne piramide, da se vratite ponovo na status ‘brucoša’. Kada izađete sa fakulteta, važno je da budete ponizni i znate koje je vaše mjesto u kompaniji. Samo zato što ste diplomirali s najvišim pohvalama fakulteta ne znači da ste prevažni da biste fotokopirali, i takav stav vam može uskratiti šanse da budete unaprijeđeni. (bizlife)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *