Kako do velikih ideja?

Dodajte komentar

Ne morate biti veliki mislilac da bi došli do novih ideja. Postoje metode kojim ćete prekršiti sva pravila konvencionalnog razmišljanja i koja će ‘upaliti lampicu’.

Znate li koja je razlika između dobre i velike ideje? Dobre ideje javljaju se sve vrijeme i pomažu ljudima u rješavanju manjih problema na poslu i svakodnevnom životu. Velike ideje se pojavljuju nešto rijeđe, zahtjevaju više posla za izvršenje, i uopšte ne moraju biti rezultat stručnjaka koji su puno plaćeni. Svakome može pasti na pamet genijalna ideja, a to se često dešava neočekivano, u nekim trenucima inspiracije.Izazov za generiranje velikih ideja je oslobađanje sebe od konvencionalnih,svakodnevnih misli, koje okupiraju naš mozak. Postoje metode koje će vam ukazati na način kako da otvorite i stimulišete svoj um, što će svakako imati odraz na uspjeh u ličnom, ali i poslovnom životu.

1.  Uključite se u posmatranje

Velike ideje se neće desiti ako ste učaureni. Trebali bi pronaći način na koji će vaš mozak dobiti dozu kreativnosti, ali tako, da bude stimulisan da misli drugačije. Na primjer, lagana šetnja kroz neki park, može vas uvesti u zanimljivu avanturu, koja će aktivirati mozak da ponovo misli. Posmatrajte ljude. Obratite pažnju na njihovo ponašanje, reakcije. Gužva u gradu, trgovački centar ili zoološki vrt, mogu takođe djelovati podsticajno.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

2.  Družite se izvan svojih uobičajenih krugova

Druženjem sa istim prijateljima i kolegama, možete upasti u kolotečinu razmišljanja. Iskoristite prednost svih veza na LinkedInu, i započnite zanimljive razgovore. Novi ljudi ne znaju neke vaše potisnute stare priče, tako da ćete njihovim ponovnim preispitivanjem, pokrenuti vaše unutrašnje monologe ovog puta iz drugog ugla. To će vam pomoći da na površinu isplivaju nove misli i  razmišljanja.

3.  Čitajte više knjiga

Knjige su fantastične za kreiranje i stimulisanje novih i velikih ideja. Ako uvedete  neku drugu vrstu literature pored one koju inače čitate, kao što su na primjer poslovne knjige, istorijske, ili naučno-fantastične, to će vam pomoći da naučite više i proširite vidike razmišljanja. Ako nemate vremena za čitanje, idite do najbliže knjižare, i provedite sat vremena u istraživanju novih naslova, ili onoga što vas zanima. Stimulacija sigurno neće izostati.

4.  Surfujte internetom

Google je sjajan kada znate što tražite i što vam treba. Ali, najbolji način za generisanje novih ideja je neočekivano učenje. Izdvojite svake sedmice po sat vremena i krenite na web putovanje. Počnite od ukucavanja prve riječi koja vam padne na pamet, ili ukucajte neke vama nepoznate reference i nastavite ’protezati’ mozak.

5.  Redovito vodite dnevnik

Dnevnici su pravi način za prenošenje misli, osjećaja, i priča iz vašeg života na papir. Takođe, to je odličan način za razvijanje navike osmišljavanja. Ako ne vodite dnevnik, počnite već danas. Ukoliko to već radite, uvedite praksu da naveče završite unos misli novom idejom koju ste smislili tog dana…

6.  Meditirajte

Teško je doći do velike ideje, kada vam je um prepun mislima i brigama svakog dana. Zato je potrebno naći vremena za mir i tišinu. Meditacija će vam pomoći da očistite svoj um od svakodnevnog posla i stresa. Tada se možete mirno fokusirati na vašu budućnost ili rješavanje nekog svjetskog problema. Obavežite se svake sedmice na sesije meditiranja u trajanju od dva sata i iz njih će garantovano proizlaziti nove ideje…

7.  Uvedite organizovane vježbe

Jednostavne vježbe mogu uvježbati vaš mozak da bude fokusiran na rješavanje određene stvari. Odvojite sa partnerom deset minuta da dođete do 30 – 35 ideja na određenu temu ili problem. Na listi će se naći sigurno dvije – tri dobre, koje se mogu sprovesti u djelo.

Sve ove metode zahtijevaju vrijeme i energiju, ali one su ključ za velike ideje. Potrebno je da vašem mozgu date prostor i vrijeme da bi radio za vas. Ako probate svaku od ovih metoda, doći ćete sigurno do bar jedne ili dvije dobre ideje. Provjerite da li ste ih zabilježili, napravite plan za realizaciju, i izvršenje ostaje na vama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *