U čemu je razlika: menadžer i lider

Dodajte komentar

Ponekad su menadžment i liderstvo ispreplitani. U drugim slučajevima menadžment je izvrgnut ruglu zbog nepotrebne birokratije, dok je liderstvo nedostižan ideal, uvek nedovoljno zastupljen.

John Kotter, stručnjak za liderstvo, koji predaje na Harvardu, daje dobru definiciju razlike ova dva pojma.Koja je osnovna razlika?

Menadžment kontroliše ljude tako što ih navodi u pravom smeru.

Liderstvo ih motiviše za zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kroz svoje tri knjige John Kotter pomaže da napravite razliku između ova dva pojma i savjetuje kako da pređete put od dobrog menadžera do odličnog lidera:

Menadžment – davanje instrukcija

Cilj menadžmenta je dosljednost i poredak. Savremeni menadžment je napravljen tako da se bavi složenošću velikih organizacija početkom 20.vijeka kao što su pruge, čeličane i fabrike automobila.

Funkcija menadžmenta je da minimalizuje odstupanje od plana, i na taj način pomogne da se lakše dođe do željenih rezultata.

Kako to ostvariti?

Postaviti rezultate monitoringa naspram plana u detaljima – formalnim i neformalnim: putem izvještaja, sastanaka i drugih mehanizama kontrole. Zatim identifikovati probleme tj. odstupanja od plana, i na kraju isplanirati i organizovati plan rješavanja tih problema.

Liderstvo – stvaranje promjena

Cilj liderstva je da motiviše i stvori neophodne promene.

Osobine jednog lidera: Sposobnost da pomogne ljudima da prevaziđu velike prepreke ka ostvarenju vizije, i na taj način pomogne stvaranje promjene koja je neophodna u dinamičnom okruženju.

Kako to ostvariti?

Zadovoljavanjem osnovnih, ali vrlo često neispunjenih, ljudskih potreba – za dostignućima, pripadnošću, prepoznavanjem, samopouzdanjem, osećajem kontrole nad sopstvenim životom, idealima. Na taj način stvaraju neobično visok nivo energije u ljudima.

Veliki lideri o liderstvu:

“Zadatak lidera je da svoj narod odvede sa mesta na kom se nalazi, na mesto na kom  nikad nije bio.” –  Henry Kissinger

“Lideri moraju biti dovoljno blizu da se povezuju sa ljudima, ali i dovoljno ispred da bi mogli da ih motivišu ” – John Maxwell

“Lider je diler nade” – Napoleon Bonaparte

„Moja definicija liderstva je: Kapacitet i volja koja okuplja muškarce i žene na zajednički cilj i karakter koji uliva poverenje“ – General Montgomery

Šta rade? Kako provode vreme?

– Menadžeri prave plan i budžet. Lideri određuju pravac.
– Menadžeri organizuju osoblje. Lideri ih usmeravaju.
– Menadžeri kontrolišu i rješavaju probleme. Lideri motivišu ljude.

Menadžment uspostavlja i podržava sistem i procese dok liderstvo ima neformalnu ulogu, stvara viziju i motiviše ljude da je ispune.

Svakodnevno liderstvo je emotivna motivacija a ne motivacija novčanom naknadom.

“Liderstvo je umjetnost osposobljavanja nekog drugog da uradi ono vi želite, zato što i on to želi.” rekao je svojevremeno Dwight D. Eisenhower, američki vojskovođa i političar.

Ne morate čekati posebnu priliku da postanete lider, potrebno je da posjedujete kvalitete lidera. Drugim riječima, ne stvara pozicija lidera ako on to već nije!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *