Evo kako da vas ne "oderu" kad rezervišete smještaj

Dodajte komentar

Mnogobrojni sajtovi preko kojih je moguće direktno iznajmiti vilu na moru, planini, ili jezeru mogu da olakšaju potragu za smještajem za godišnji odmor, ali u isto vrijeme treba biti oprezan, jer se iza velikog boja oglasa kriju prevaranti. Prevare se najefikasnije mogu izbjeći insistiranjem na ličnom susretu prije bilo kakve novčane transakcije.

Iako velika većina korisnika ovih sajtova ima dobre namjere, postoji jedan broj ljudi koji ih zloupotrebljavaju.

– Svaki pokušaj prevare je drugačiji, a veže ih to da “vlasnici” tvrde da nisu u gradu ili u zemlji, pa traže da im pošaljete novac. Da vas uvjere kako je sve OK, “vlasnici” spominju kurirske službe i sajtove preko kojih se novac uplaćuje koji izgledaju vrlo službeno, ali su u stvari lažni – objašnjava Miloš Petrić, administrator jednog od ovih sajtova.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zato je njihova preporuka da oni koji planiraju godišnji odmor u sopstvenom aranžmanu sa vlasnicima vila, stanova i soba smještaj rezervišu putem interneta, ali da ga plaćaju isključivo licem u lice.

– Nemojte ništa da uplaćujete prije nego što se lično sretnete s onim kome dajete novac i prije nego što vas smjeste u sobu. Uvjerite se da se radi o vlasniku stana ili o ovlašćenom agentu, a ako vam je išta i najmanje sumnjivo, vjerujte svom instinktu i odustanite od transakcije – objašnjava Petrić, piše Kamatica.

Oglas za iznajmljivanje stana, fotografije i cijena izgledaju sasvim normalno i povoljno, jer ih je prevarant iskopirao sa drugih oglasa i smanjio cijenu kako bi ponuda bila privlačnija.

– Posle kontakta imejlom, prevarant ostavlja broj telefona koji prebacuje poziv na bilo koji telefon u svijetu, tako da nemate pojma ko je ili gdje je osoba sa kojom razgovarate. Zatim traže da se novac pošalje uplatnicom preko zvaničnog sajta, dok oni navodno šalju ključeve preko, isto tako zvanične kurirske službe. Iako su sajtovi, radi se o stranicama koje je napravio sam prevarant da žrtvama zamaže oči. Jednom kad novac ode sa bankovnog računa ne postoji način da se vrati – objašnjava Petriić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *