Neko i MMF-u da kaže – gotovo

Dodajte komentar

Mađarska državna Agencija za upravljanje dugom (AKK), u ponedjeljak će otplatiti preostali dug prema MMF-u i zatvoriće kancelariju te organizacije u Budimpešti. Nakon konsultacija vlasti sa MMF-om, AKK će u ponedeljak isplatiti preostale 2,2 milijarde eura duga u tri valute – dolarima, funti i eurima.

Narodna banka Mađarske je ove nedelje već isplatila svoj preostali dug u iznosu od 721 milion eura.

Kako je objavljeno, nema potrebe za novim emitovanjem državnih obveznica ili nekog drugog načina za prikupljanje dodatnih deviznih sredstava, jer su februarska prodaja dolarske obveznice i prihod od euro-obveznica bile dovoljne da se potpuno otplati dug.

Mađarska je namjeru da prijevremeno otplati dug, odnosno da se što prije “otkači” od MMF-a, objavila u julu.

Tada je guverner Mađarske centralne banke Đerđ Matolči poručio u pismu upućenom direktorki MMF-a Kristin Lagard da Mađarska izuzetno cijeni podršku koju je ova organizacija dala njegovoj zemlji, zatim da je “stendbaj” aranžman gotovo završen, kao i da upravo iz tog razloga, “više nije potrebno da MMF zadrži kancelariju u Mađarskoj”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Mađarska je u 2008. godini, za vrijeme socijalističke vlade, primila kreditnu liniju od 20 milijardi eura od MMF-a i drugih kreditora.

Međutim, vlada aktuelnog premijera Viktora Orbana je odlučila da u 2010. ne obnavlja sporazum, u cilju izbjegavanja veće kontrole MMF-a. Posljednja rata iz te kreditne linije trebalo je da bude otplaćena u 2014. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *