The Banker: Najsnažnija banka na svijetu je kineska ICBC

Dodajte komentar

Rast Kine i pad eurozone obilježili su bankarsko poslovanje tako da je s kapitalom od 160,65 mlrd USD kineska banka ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) izbila na prvo mjesto rang liste najvećih svjetskih banaka, objavio je The Banker u izdanju Top 1000 banaka 2013.

Zahvaljujući rastu kapitala od 15 posto ICBC je s trećeg mjesta skočila na prvo, a prošlogodišnji pobjednik Bank of America pala je na treće mjesto dok je JP Morgan zadržao drugo mjesto najveće banke na svijetu.

Od evropskih banaka na rang listi Top 30 po kapitalu na četvrtom se mjestu našla britanska HSBC i to u prvom redu zahvaljujući dobrom poslovanju u Hong Kongu, navode analitičari, no vidljiva je nadmoć kineskih banaka.

Italijanski UniCredit je na 21. mjestu, Societe Generale na 28., a Intesa na 29. mjestu rang liste najvećih svjetskih banaka (tablica 1.).

Afrika najatraktivnija investitorima

Ukupni kapital Top 25 banaka lani je bio veći za 10,8 posto u odnosu na  2011. upravo zahvaljujući dominaciji kineskih banaka, a bruto dobit  je u ovogodišnjem rangiranju veća za 6,7 posto.

Najveći gubitnici su zapadnoevropske banke, a dobitnici Kina, Brazil i  – Afrika.

Upravo Afriku analitičari izdvajaju kao najvećeg dobitnika zbog porasta bruto dobiti od 30 posto, što je dvostruko više nego u Kini.

Profitabilnost je najveća u Africi gdje povrat na aktivu 2,11 posto, zatim u Centralnoj i istočnoj Evropi ( 1,86%), u Aziji i Pacifiku (1,08 %), dok je u Zapadnoj Evropi trenutno najmanja na svijetu (0,02%).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ruske banke povećavaju kapital u CEE

Kad se s  globalne pređe na evropsku perspektivu, analitičari primjećuju inerciju banaka na Zapadu i  živahnost na Istoku.  Dok su zapadnoevropske banke u fazi konsolidacije i restrukturiranja, u regiji Centralne i Istočne Evrope (CEE) ruske banke predvode u jačanju kapitala.

Kapital Top 25 banaka u CEE se povećao prosječno za 30 posto, a  predvodnik je najveća ruska banka Sberbank koja je povećala kapital za 38 posto na 37 milijardi USD. Ta banka takođe bilježi i povrat na kapital od gotovo 40 posto, a analitičari naglašavaju da su četiri od pet banaka u CEE s najboljim povratom na kapital – ruske. Od Top 25 banaka 14 su ruske, a i prve četiri su ruske (tablica 2.).

Ruske se banke specijalizuju u kreditiranju potrošnje, što je glavni izvor profita vodeće Sberbank, a proboj na tržište temelji se na organskom rastu, naglašavaju analitičari.

Potvrdila je to i Andrea Kovacs Wöhry, predsjednica uprave Sberbank u Hrvatskoj u intervjuu za magazin Banka.

“Želimo postati jedan od tržišnih lidera i u sljedećih se šest godina pozicionirati kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, rekla je u Kovacs.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *