Mađarska za konverziju hipotekarnih kredita u forinte

Dodajte komentar

Mađarska vlada nastoji pronaći rješenje kako bi pomogla porodicama sa stambenim hipotekarnim kreditima u stranim valutama i to pretvaranjem tih kredita na neki način u forinte, kazao je u četvrtak za javni radio ministar ekonomije Mihaly Varga.

Varga je istakao da je to zaključak inicijalnih pregovora koje je u posljednjih nekoliko dana vodio s udruženjem banaka i udruženjima građana.

“Vjerovatno ćemo morati primijeniti rješenje koje ove kredite na neki način pretvara u kredite u forintama. Planirane nove mjere mogle bi pomoći onima koji imaju hipoteke, pri čemu moramo pronaći rješenje da odredimo nivo kursa koji se značajno promijenio otkad su krediti uzeti, a uveliko su se promijenile i kamatne stope”, rekao je Varga.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Varga je jasno poručio da vlada želi pomoći samo onim porodicama koje su uzele hipotekarne kredite u stranim valutama kako bi kupile dom, a ne svima. Odgovarajući zakonski prijedlog mogao bi se naći u parlamentarnoj proceduri do 30. septembra.

U Mađarskoj je u 2010. godini više od 730.000 zajmoprimaca imalo hipotekarne kredite u stranim valutama, a njih 488.000 učestvovalo je u vladinoj shemi pomoći. Prije nego je kurs forinte oslabio, najpopularniji su bili krediti u švajcarcima, koji su mnoge zajmoprimce doveli do toga da ne mogu otplaćivati rate kredita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *