Kako da govorite kao lider

Dodajte komentar

Jedan od najvećih izazova liderstva je komunikacija sa važnim ljudima u velikom spektru poslovanja. Potrebno je da svaki dan motivišete vaše zaposlene, privučete pažnju potencijalnih kupaca i zadržite povjerenje vaših investitora. Komunikacija podrazumijeva razmjenu i protok informacija  i ideja. Efikasan lider mora biti u stanju da komunicra na efikasan način.

Znate li koje riječi i fraze treba da koristite, a koje da izbjegavate?!

Poželjne riječi i fraze

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Emocije

Ako se rukovodstvo bavi ljudskim odnosima, onda se u suštini uglavnom radi o emocijama. Ako odbijate da rješavate emotivne probleme sa svojim timom, gubite priliku da ojačate zajedničku moć i svrhu grupe. Emocije igraju važnu ulogu u većini odluka o kupovini, a lideri su ti koji nikada ne smiju izgubiti iz vida osjećanja potencijalnih klijenata.

„Ne znam“

Korišćenjem ove dvije riječi uspostavljate instant kredibilitet. Priznanje da nešto ne znate vas označava kao osobu koja se ne boji da kaže istinu, čak i kada se to može loše odraziti na vas. Nepotrebno je reći da ’ne znam’ treba biti ispraćeno planom da se potrebna informacija istraži, ako je to nešto zaista važno.

Greške i neuspjesi

Lider ne treba da se plaši da govori o svojim greškama i neuspjesima. Poželjan način da govorite o njima  je da greška treba da bude originalna, ne ponavljanje nečije tuđe!  Neuspjeh nikako ne smije da bude kraj vašeg truda i zalaganja! Nikada ne treba da se žalite na greške – one su samo pristupi i ideje koji nisu funkcionisali u datom trenutku a neuspjeh je način na koji ste naučili nešto novo.

Vrijednosti

Lider je uvek fokusiran na vrijednosti a ne samo na cijenu. Fokusirajte se da pronađete  način da kupac dobije više.

Zašto?

Sve uspješne organizacije u svijetu imaju razlog zašto nešto rade. Politika svake kompanije treba da da bude pitanje: Zašto?  Obratite pažnju na one zaposlene koji postavljaju ovo pitanje, oni pokazuju interesovanje za posao pokazujući radoznalost  koja pokazuje njihovu lidersku sposobnost.

Riječi i fraze koje treba izbjegavati:

Ali

Često čujemo fraze ‘Hej, to je sjajna ideja, ali …’ ili ‘Slažem se da treba nešto preduzeti ali…’  –  to je obeshrabrujuće i ubija motivaciju. Umjesto toga, pokušajte sa riječima koje stvaraju  impuls: ‘Učinićemo’, ’Daćemo sve od sebe’,  ’Mora da uspije’.

Neprijatelj

Nema neprijatelja u poslovanju. U trenutku kada konkurente svrstate u neprijatelje, zatvarate mnoge poslovne opcije. Današnji konkurenti sjutra su mogući partneri!

“Pokušaću”

Ova riječ ukazuje na neuspjeh. Ljudi koji kažu ‘Ja ću pokušati’  sebi su dali mogućnost  za neuspjeh. Šta god da se desi oni uvijek mogu reći da su ‘pokušali’. Ako ste zaista fokusirani na postizanje ciljeva, koristite ‘Ja ću učiniti’  ili  ‘Moram da uradim’.

Sreća

Sreća nema nikakve veze sa poslom. Sreća je izgovor koji objašnjava dalji neuspeh – ‘to je bila loša sreća’, i obezvrjeđuje uspjeh, – ‘to je bila samo sreća’.

Korisnik

Za Jack Dorsey-a, osnivača Twittera, ‘korisnik’ je prljava riječ.
“Govorimo o frazama:  ‘korist korisnika’, ‘korisničko iskustvo’, ‘aktivni korisnici’  pa čak i ‘korisničko ime ’. Iako je namjera da se uzmu u obzir  ljudi, rezultat je masivna apstrakcija koja je daleko od realnih svakodnevnih problema tih ljudi. ”  navodi Dorsey.

Izvor: bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *