Postanite nenadmašan prodavac u 10 koraka

Dodajte komentar

Da li znate šta je potrebno kako biste postali uspješan prodavac? Šta je to što može da Vam pomogne u prodaji? Da li već znate šta je to što je neophodno da svaki prodavac posjeduje?

DEMONSTRIRAJTE ZAINTERESOVANOST

Dobar prodavac će i nakon obavljene prodaje ostati u kontaktu sa kupcem kako bi se uvjerio da su klijentova očekivanja ispunjena. Uvijek pokušajte da stupite u kontakt sa klijentom prije nego što bi loše vesti mogle da stignu do njega, to je mnogo bolje nego da on pozove vas kada ih sazna.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

PROFESIONALIZAM

Prijateljski odnos koji ostvarite sa vašim klijentima ni u kom slučaju ne bi trebao da utiče na vaš profesionalizam. Uvijek ispunjavajte obećanja, brzo odgovarajte na sva pitanja, nemojte se petljati u unutrašnje stvari organizacije koja je vaš klijent, izbjegnite bilo kakve seksističke, rasističke, homofobične i slične šale.

OBEĆAVAJTE MANJE

Obećavajte manje od onoga što možete da ispunite i pružajte više od obećanja. Iznenadite vaše klijente neočekivano dobrim kvalitetom proizvoda i usluga, pokažite brigu i interesovanje koje će ih ostvaiti bez riječi. Načinite od njih svoju najbolju reklamu. Dozvolite im da, često i nesvjesno, postanu vaša najbolja reklama kod ostalih potencijalnih klijenata.

HUMANOST

Dobar prodavac uvijek poznaje i onu drugu, ljudsku, stranu svojih klijenata. On se prema njima ophodi kao prema prijateljima. Pokušajte da sa klijentma ostvarite neformalni odnos, zasnovan na međusobnoj ispomoći i povjerenju.

SAOSJEĆANJE

Pokažite da vam je stalo do sagovornika. 80 odsto vremena provedite slušajući vašeg sagovornika, a samo 20 procenata utrošite na priču.

STAV

Uvijek mislite pozitivno. Pozitivne osobe su poput magneta – one prosto privlače druge pozitivne ljude ka sebi. Kada se osjećate dobro i vaši će rezultati biti isti takvi.

POUZDANOST

Pravi profesionalci uvijek ispunjavaju obećanja. Uvijek uradite ono što ste preuzeli na sebe, a ukoliko dođe do nekih nepredviđenih situacija, na vrijeme obavijestite klijente da nećete biti u stanju da ispoštujete dati rok.

BRZINA

Prodavac mora da:

  • na svaki poziv odgovori u roku od najviše dva sata,
  • odgovori na e-mail poruke u roku od 24 sata,
  • odgovori na porudžbine tokom istog dana.

ZNANJE

Prodavac uvijek mora imati pouzdane odgovore o:

  • industriji u kojoj posluje,
  • kompaniji,
  • proizvodima,
  • mogućnostima isporuke,
  • konkurentskim proizvodima i uslugama, snagama i slabostima.

KREDIBILITET

Kredibilitet predstavlja sposobnost prodavca da konstantno demonstrira:

  • spremnost da sasluša šta drugi imaju da mu saopšte,
  • entuzijazam da učini dodatni napor koji će poboljšati rezultate,
  • odlučnost da završi sve obaveze koje je preuzeo na sebe.

kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *