Kako da koristite kartice na odmoru

Dodajte komentar

Najkomforniji način plaćanja je karticom, ali i njeno korišćenje, naročito ako to činite u inostranstvu, košta.

Koje kartice mogu da koristim u inostranstvu?

Sve iz sistema “visa”, “masterkard”, “maestro”, “american express”.

Da li plaćam naknade za korišćenje kartica?

Da. Mnoge banke, čije su centrale po Evropi, međutim ne naplaćuju naknade ako podižete novac na bankomatu ili šalteru kod njihovih matica. Dodatnih troškova uglavnom nema ni kada plaćate robu karticom. Izuzetak su kreditne kartice, gdje pojedine banke naplaćuju za konverziju od 1,25 do 1,5 odsto po transakciji.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Kolike su naknade kada kreditnom karticom podižem keš na bankomatu?

Uglavnom ih banke vezuju za iznos transakcije i ona je od 2 do 3 %. Ako su manji iznosi, banke zaračunavaju minimalne provizije koje iznose od 2 do 3 eura. Kod podizanja novca na šalteru banke minimalna naknada je od 2 eura, pa i do 6 eura.

Kako da korišćenje kartica bude sigurno?

Karticu nemojte ostavljati bez ličnog nadzora – neka je trgovac upotrijebi pred vama. Uvijek provjerite račun i slip koji dobijete kada plaćate i sačuvajte ga dok transakcije ne bude proknjižena, odnosno ne dobijete mjesečni izvod iz banke. Slip uzmite i kada podižete novac. I najvažnije – nikome ne saopštavajte PIN kodove i ne nosite ih sa sobom.

Kako sve mogu da upotrijebim karticu u inostranstvu?

Za plaćanje roba i usluga, da podignete novac na bankomatu, ali i šalteru banaka. Za plaćanje većinom debitnih kartica ne plaća se provizija ni u inostranstvu. Zato savjet umjesto podizanja gotovine na bankomatu, pri čemu se uglavnom plaća provizija, za kupovinu u prodavnicama ili plaćanje hotela, restorana, taksija koristite debitnu karticu, naravno pod uslovom da imate na njoj novac. Druga opcija su kreditne kartice, ali tu imate trošak.

Koju karticu da koristim za podizanje novca, gdje su mi manji troškovi?

U slučaju da vam je potrebna gotovina, podignite je na bankomatu koristeći debitnu, a ne kreditnu karticu, jer su provizije za podizanje gotovine debitnom karticom manje. I iznose 2 %, odnosno minimum od 2 eura. (24 sata)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *