Osnove matematike dovoljne za procjenu poslovanja kompanije

Dodajte komentar

Ne postoji ništa što je napredno kada je u pitanju procjena poslovanja kompanije, procjena je vrlo jednostavna i svako sa osnovnim znanjem matematike može da je izvrši, rekao je vodeći svjetski stručnjak iz oblasti korporativnih finansija i investicione analize, Asvat Damodaran.

On je, u okviru stručne konferencije rekao da isključivo oni koji se bave procjenom poslovanja kompanija predstavljaju taj posao komplikovanim, jer je to ono što svaki profesionalac radi u svojoj profesiji, kako bi mogao da zarađuje na njoj.

Profesor Damodaran je na predavanju objasnio da je procjena poslovanja kompanija univerzalna i primjenljiva svuda u svijetu.

Održao sam predavanja na temu procjene poslovanja u preko 43 zemlje svijeta, i svuda su ona bila ista. Poslovanje je manje više slično svuda na planeti, i za njegovu procjenu metode i tehnike su svuda iste, oduvjek se analiza poslovanja kompanije radila kroz analizu novčanog toka kompanije i rizika“, naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, posao procjene poslovanja kompanije nije moguće naučiti putem čitanja knjiga i predavanja, već isključivo kroz praksu.

Svake nedjelje procjenujem po jednu kompaniju i rezultate stavljam onlajn kako bi bili dostupni svima. Uvijek biram najinteresantnije kompanije koje mogu da nađem, kako bih putem analize njihovog poslovanja proširio svoja znanja“, rekao je Damodaran.

Pozivajući se na profesionalno 26-godišnje iskustvo u procjeni poslovanja kompanija, on je poručio da je najbitnije to “kakvu ste filozofiju usvojili, jer je neophodno da vjerujete u procjenu ako ste već riješili da se njome bavite”.

Damodaran, koji ima reputaciju “finansijskog gurua” u biznis svijetu, otkrio je učesnicima konferencije i zablude koje postoje po pitanju procjene poslovanja kompanije.

Postoje tri mita o procjeni, među kojima je i stav da je procjena objektivna potraga za istinskom vrijednošću. Međutim, ne postoji procjena koja nije pristrasna, kako zbog predrasuda koje svako od nas ima, tako i zbog individualnih pogleda na određene kompanije. Sve to se reflektuje na procjenu poslovanja kompanije koju izvršavate“, objasnio je.

Takođe je rekao da, iako većina misli drugačije, ne postoji pravi odgovor po pitanju ispravnosti nečije procjene.

Postoje faktori na koje ne možete da utičete, što dovodi do toga da vaše procjene često mogu da budu pogrešne. Razlika je samo u tome što postoje ljudi koji mogu i koji ne mogu da prihvate da će im se takve greške događati“, rekao je Damodaran. On je ukazao i na to da što je procjena jednostavnija to je i bolja, prenosi Bizlife.

U slučaju procjene analize poslovanja kompanije ”manje je više”. Nije dobro da imate previše podataka i detalja, jer što manje stvari procjenjujete biće bolja procjena“, zaključio je Damodaran.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *