Nema zainteresovanih investitora za Buljarice

Varljivo ljeto 2013. počelo je nezapamćenim vrelinama, a onda su pale i prve ljetnje kiše. Nakon toga je opet sunce vratilo nadu hotelijerima i domaćinima, kojima nije najbolje krenulo.

U Buljaricama kod Petrovca, uz jednu od najvećih plaža južnog Jadrana, tiho je, kao da ljeto nije ni počelo. Tek poneki gost u privatnim kućama, odmaralištima i kampovima. Drugdje ih ne može ni biti jer ovaj „zlatni turistički rezervat“ nema hotela. Ni modernih turističkih naselja. I ovoga ljeta, naime, Buljarice dočekuju glavnu sezonu sa više nego skromnom ponudom, koju istina popravljaju koliko god mogu ljubazni i predusretljivi domaćini, pišu Novosti.

A koliko juče, činilo se da će ovdje krenuti neki novi turistički život.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Buljarice su, naime, poslije neuspješnih traganja za naftom šezdesetih godina, postale sindikalno odmaralište. Decenijama je bilo tako. Sindikalcima su se, istina, pridruživali i drugi – domaći i strani turistički svijet koji je volio netaknutu prirodu. I dok su tako tiho prolazila ljeta na terenu, u planovima turističkog razvoja budvanske opštine i Crne Gore, Buljarice su slovile kao potencijalna turistička lokacija „broj jedan“, koju, govorili su nadležni,treba sačuvati. I zbilja je sačuvana, jer gotovo ništa od planiranog što bi trebalo da promijeni i život mještana i turističku ponudu Crne Gore, nije urađeno.

U vrijeme investicionog „buma“, kada su stranci, u prvom redu Rusi, kupovali atraktivne lokacije uz obalu, predstavljen je projekat „Buljarice bej“ koji je predviđao gradnju luksuznih turističkih kapaciteta, nešto nalik Majamiju. Projekat je bio težak milijardu i po eura, ali nije realizovan. Zašto – niko nije objasnio.

Učestale priče o dolasku bogataša, podigle su i cijenu zemljišta, pa su neki nestrpljivi mještani počeli i da prodaju imovinu. Iako je prodaja bila primamljiva, stalna uvjeravanja da će Buljarice postati moderan turistički grad, učinila su da ipak najveći dio velikog zemljišnog kompleksa ostane neprodat, što je možda i dobro.

Prije tri ljeta, Buljarice su opet bile hit tema. Objelodanjeno je da je kompanija „Finansijer imobijer“ iz Bordoa dostavila sjajnu ponudu. Fracuzi su, naime, razgovarali sa opštinskim čelnicima, koji su im predočili da su Buljarice određene kao ekskluzivna turistička zona. I kapitalisti iz Francuske su odgovorili projektom „Montesa“. On je pored ostalog predviđao izgradnju deset najluksuznijih hotela, veći broj modernih raskošnih vila, golf terene, kazina, pristaništa za jahte i ostale supermoderne sadržaje. Investicija je bila teška više od milijardu eura! Ni od toga nije bilo ništa. Zašto su Francuzi digli sidro koje su tek bili spustili uz višekilometarsku peščanu plažu, niko nije objasnio.

Buljarice mu dođu kao lijepa udavača: kada se treba pohvaliti oni koji imaju turističke „vizije“ pokažu slikom i na djelu ljepotu. Nikako, međutim, da stigne mladoženja, s parama. I nastani se ovdje. Umjesto velikih investitora ovdje nam preko zime stižu zemlja i šut sa petrovačkih i drugih gradilišta, infrastruktura nam je veoma slaba. I ovo ljeto ćemo dočekivati i ispraćati siromašne goste – kaže jedan od uspješnijih ljudi iz ovog kraja, Ilija Armenko.

I drugi mještani su ljuti. Dobro je, kažu, da još uvek imamo svoju zemlju, ali prostor uz ovako veliku i lijepu plažu je nužno adekvatno valorizovati. Nije valjda, saglasni su, da su kriza i stranci samo krivi, već da i te kako ima i domaćih propsuta, prije svega sporog reagovanja na dobre ponude koje su stizale i na koje će se, zasigurno još dugo čekati.

PONUDA NJEMAČKE

U vrijeme kada su se pojavili Francuzi sa svojim projektom, javio se i jedan Njemac, ozbiljni biznismen. Gerhard Helik, kako je objavljeno, namjeravao je da u Buljaričkom polju kupi oko 300 hektara zemlje i za to je bio, navodno, spreman da plati 150 miliona eura. Ni od toga, međutim, nije bilo ništa.

PLAŽA DUGA TRI KILOMETRA

Buljarice su najveća plaža kojom se završava Budvanska rivijera, prema jugu. Dugačka je gotovo tri kilometra, sitnozrnasta je, voda ispred nje je veoma čista. U njenom zaleđu su mahom auto-kampovi i privatne kuće.

Podijeli ovaj članak