Šta sve vaše dijete treba da naučite o novcu

Mnogo je tabua u odnosu roditelja i djece. Počev od droge i lične bezbjednosti do novca koji djecu, sasvim prirodno, veoma zanima jer odrasli stalno pričaju o njemu i daju mu veliku važnost. Šta na djetetov odnos sa novcem kažu ekonomisti, a šta oni koji se bave dječijim razvojem?

Savjeti ekonomista su da vaše dijete upoznate sa novcem u što ranijem uzrastu, recimo, od pete godine. Ekonomista će istaći i da je za kasnije „finansijsko zdravlje“ važno da dijete upoznajete sa finansijskim terminima:

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Banka, račun, cilj kupovine (šta želi da kupi, koliko i kada) – u periodu života od 5 do 10 godina

Zajam, inflacija, porez – u periodu od 10 do 15 godina

Investicije, berza, akcije  od 15 godina

-Ovo nisu teške lekcije. Ne morate svojoj djeci govoriti koliko zarađujete ili koliko imate ušteđenog novca. Ali, morate se potruditi da shvate odakle novac na platnim karticama kao i kako to novac izlazi iz automata, kako to štedite i sklanjate novac sa strane i kako plaćate državi porez – kaže finansijski savjetnik Stjuart Rite.

Svakako da djecu treba upoznati sa realnim svijetom novca i principima kako taj svijet funkcioniše. Ekonomisti imaju pravo, jer će se kao zreli ljudi lakše snalaziti i veće su šanse da postanu „finansijski zreli“.

 Novac je sastavni dio života odraslih, pa je tako i interesantan za dijete – kaže pedagog Sandra Backović i savjetuje kako bi zapravo novac trebalo približiti djeci, a shodno razvojnim fazama kroz koje prolaze od 5 do 10 godina života.

Dijete od 5 ili 6 godina najbolje uči kroz igru i imitaciju (najčešće roditelja). Ukoliko želite da dijete uvedete u svijet novca, počnite sa robnom razmjenom. Na primjer, rijetka sličica poznatog fudbalera vrijedi kao pet manje traženih. Ili, igrajte se kasom, preuzimajte uloge iz prodavnica, igrajte monopol, kompjuterske igrice. Ako je vaše dijete sklono da podražava svijet odraslih, insistiraće da samo plaća račun u prodavnici. U ovom periodu im je interesantno i da sami idu u prodavnicu po hljeb ili slatkiše. Naravno, dozvolite ako je to bezbjedno ističe Sandra Backović.

Kada napune 8, djeca su u fazi konkretnih operacija što znači da novac treba da stavite u funkciju. Ova faza traje do desete godine.

Ako u kući imate malog matematičara, sa oduševljenjem će rješavati svaki zadatak sa primjerima iz realnog života gdje se pominje trgovina. Da biste ujedno probudili i umjetničku crtu, možete sa njima da komentarišete izgled novca, koji je lik na novčanici, da istražujete kako je novac ranije izgledao. Mogli bi i sami da nacrtaju svoje novčanice – predlaže pedagog.

U ovom periodu posebno su interesantni pojmovi štednje i džeparca.

Pedagog Backović savetuje: – Ako želi da ima novac kod sebe, dozvolite mu, ali prije svega dobro razmislite. Treba sa djetetom da se dogovarate kada će novac dobijati (za rođendan, kao nagradu ili periodično) i za šta će taj novac koristiti. Vješto napravite kombinaciju ispunjavanja hirova i štednje. Štednjom učite dijete da planira, kombinuje i da se nauči kontroli nad željama. Počnite od čuvene kasice prasice.

Vozio sam dJecu kolima i pitao ih da li bi voleli da imamo veći i bolji auto. Jednoglasno su sa oduševljenjem vikali u znak odobravanja. Složio sam se, ali sam isto tako istakao da, ako se budemo vozili u većim kolima, vJerovatno nećemo ove godine moći na lJetnji odmor, a postaviće se u pitanje i vikend odlasci na plažu. UslIJedila je tišina sa zadnjih sJedišta i dJeca nisu više bila sigurna da li žele veći auto.naveo je Rite primer kako bi sa dJecom trebalo voditi finasnsijske razgovore.(bizlife.rs)

Podijeli ovaj članak