Preduzetnika je mnogo, oni su početnici, entuzijasti, egoisti, optimisti, pesimisti…

Preduzetnici-entuzijasti

Često bi više željeli biti preduzetnici nego što to zaista jesu. Premda ih nosi hvale vrijedna ambicija, o propisima znaju malo, a o teretima i davanjima znaju još i manje. Najčešće nemaju plana, nego u preduzetništvo odlaze s pozicije iz udobnih državnih poslova i nadaju se velikoj zaradi i poslovnom uspjehu. Nakon nekoliko mjeseci već im postaje jasno da bez velikog truda i zalaganja (u pravilu većeg od onog na “starom” poslu) nema opstanka. Razočarani, oni ili odustaju ili prerastaju u…

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Preduzetnika početnika

Ovima je već jasno što ih čeka. Velika i fiksna davanja, bez obzira na ostvarenu dobit. Već su se pomirili s činjenicom da moraju biti sve – manageri, marketingaši, majstori, komunikatori, stručnjaci… Niti jedna od ovih funkcija im zapravo ne “leži”, jer kroz njih svakodnevno prolaze i niti u jednoj zaista ne ostaju dovoljno dugo da bi njome ovladali. Preduzetnik početnik se grčevito trudi sa skromnim kapitalom kojim raspolaže pokrpati troškove, i živjeti iz dana u dan. Niti on nema kratkoročnog ili dugoročnog plana – ne zato što ga možda ne zna izraditi, nego jednostavno zato što se njime ne stigne baviti. Možda ga je i izradio, ali ga više ne stigne niti pogledati. Plan je negdje spremljen, prašnjav i zaboravljen. Stihija svakodnevnog poslovanja je jedina stalnost preduzetnika početnika, i dok on čeka “pravu priliku” za rastom i napredovanjem, neprimjetno se pretvara u jednu od dvije varijante: preduzetnika optimista ili pesimista.

Preduzetnik optimist

Ovaj preduzetnik je prošao kroz sito i rešeto. Iskusio je na svojoj koži sve ljepote i strahote poslovanja. Premda zna da je biti preduzetnik MNOGO teže nego je u svojim neiskusnim počecima mislio, naučio je takođe i da se trud isplati. On zna ŠTO je trud. To nije raditi “kao konj” – to je raditi smisleno, nadajući se uspjehu. Ukoliko postoji cilj, a to je uspjeh – postoji i smjer, a to je plan. Ovaj preduzetnik usklađuje svoje djelovanje konstantno, znajući da je najbolji plan onaj koji se mijenja s okolnostima. Ne obeshrabruju ga mali neuspjesi i raduje se svakoj pobjedi. Svaki njegov plan ima alternative i svaka od njih vodi drugom uspjehu – u problemima vidi priliku za drugačijim rješenjem i u poteškoćama vidi izazove. Dan započinje radosno s nadom, a završava ga zadovoljno i smireno.

Ipak, moguće je da preduzetnik početnik “deevoluira” – razočara se i preda. Tada govorimo o…

Preduzetniku pesimistu

Ovaj pojam gotovo je oksimoron. Naime, teško je zamisliti da netko nešto “preduzima”, ne nadajući se uspjehu ili štoviše – očekujući neuspjeh. Ipak, naš preduzetnik pesimist radi upravo to. Krenuo je u posao s prevelikim (i često nerealnim) očekivanjima, koja su jedna za drugim pala u vodu, i sada, umjesto da procijeni svoje opcije i razmisli o drugačijem pristupu, on se predaje. U preduzetništvu ne ostaje jer ga smatra prilikom, nego upravo iz obamrlosti i pasivnosti koja mu svako jutro šapne da “bolje ne može”. Planova nema, jer “već zna” negativan ishod svega što preduzme. Uspješne preduzetnike gleda ili kao lopove ili pak kao nekakve prekaljene genijalce – zauvijek izvan njegovog dosega. Ovaj preduzetnik u pravilu “traje” dok sredstva na računu kompanije ne dosegnu nulu, ili se pak ne dogodi (samo od sebe) nešto toliko neočekivano, što ga probudi iz obamrlosti i pokrene.

Takvi događaji mogu biti neočekivano partnerstvo ili projekt koji se konačno počeo isplaćivati. Ukoliko naš pesimist nije toliko duhovno propao da ovu priliku ne primjećuje, pretvara se u…

Perspektivnog preduzetnika

Ovaj preduzetnik može biti i optimist. Ukoliko se radi o optimistu, javnosti koja sve to promatra, njegov je prelaz jasan i normalan. Radi se o čovjeku koji je bio uvjeren u svoj uspjeh, a sad to djelima i dokazuje. Ukoliko se radi o pesimistu, javnost je podjeljena – dijeli se na one koji misle da mu se “posrećilo” i one koji ga sa zanimanjem posmatraju i čude se kako je odjednom “okrenuo ploču”. Bilo da je prije svog nenadanog uspjeha bio optimist ili pesimist, perspektivni preduzetnik je shvatio da ima priliku uspjeti i to je zgrabio objeručke. Stvari su se počele kretati na bolje – broj narudžbi raste, klijenata ima sve više i posao ide sve bolje. Ono što je ranije bilo nadanje ili pak predaja, pretvorilo se u hrabro koračanje naprijed. Naš preduzetnik se nakon ovoga bliži svojim finalnim fazama – jedna od njih je (nažalost) i…

Preduzetnik egoist

Nekoliko uspjeha uvjerilo ga je u njegovu nadmoć – niko drugi nego “on” nije zaslužan za uspjeh firme. Ovaj preduzetnik zaboravlja male “točkove” koji su se okretali i doveli jednako zaslužno do njegovog uspjeha. Neznajući cijeniti male saradnike – bili oni honorarci ili zaposlenici, ovaj preduzetnik jedino sebe voli – jedino sebe smatra zaslužnim. Na ovaj način pila granu na kojoj sjedi. Uskoro će svoju postojeću garnituru dobrih i korisnih saradnika zamijeniti skupljima i razvikanijima. Zaslijepljen nerealnom procjenom vlastitih (i omalovažavanjem tuđih) sposobnosti, ovaj preduzetnik ne gubi vrijeme na “nepotrebne” procjene budućih zaposlenih – “ionako on radi sav posao”. S vremenom kvaliteta rada opada, tenzije u firmi rastu, a troškove idu u nebesa. Ovakav preduzetnik često propada ili prerasta u pesimista, jer i tu vrijedi ona “ko visoko leti nisko pada” – vlastita očekivanja su ga i uzdigla i pokopala.

Druga alternativa je ujedno i krajnja verzija, kojoj svi težimo:

Uspješan preduzetnik

On zna da ništa nije sigurno u poslovanju. Zna da je za sve potreban trud, rad i napor. Zna takođe da je mnogo toga u Božjim rukama – mnogo ima okolnosti koje su izvan njegovog dosega – on ih uzima u obzir, ali se ne brine previše zbog toga. Daje sve od sebe i to mu je dovoljno. Premda je možda “glavni” u svojoj kompaniji, dobro zna da je samo jedan točkić koji je frimu doveo do izvrsnosti. Zato vrijedno i radi i primjerom pokazuje što traži od zaposlenih. Brižno čuva i razvija odnose s partnerima i zaposlenima i nije mu strano nagraditi makar i male uspjehe. U drugima pobuđuje ono najbolje i diže ih iz blata – baš zato jer je i on doživio poraze, poteškoće i neuspjehe, razumije i simpatiše s onima kojima je teško. Ovaj preduzetnik partnerima uliva povjerenje a konkurenciji strah u kosti. On zna svoj posao i zna kamo ide – u bolje sutra, za svoju firmu i sebe.

U koju skupinu VI spadate? Prepoznajete li sebe i svoje prijatelje u jednom od ovih profila? (brandmanager.com.hr)

Podijeli ovaj članak