Ministarstvo finansija: Isplata devizne štednje od 1. jula

U skladu sa Zakonom o isplati deviznih sredstava građana, Ministarstvo finansija će od 1. jula isplaćivati devizne štednje građanima.

U skladu sa Zakonom o isplati deviznih sredstava građana, položenih kod Dafiment banke AD Beograd i Banke privatne privrede DD Podgorica preko preduzeća Jugoskandik DD Beograd, vlasnicima obveznica konvertovanih deviznih sredstava, šesta rata, u iznosima određenim potvrdom (planom amortizacije) isplaćivaće se preko Prve banke Crne Gore AD i Crnogorske komercijalne banke AD, od 1. jula 2013. godine.

Isplatu sredstava za deponente sa prebivalištem na teritoriji opština: Podgorica, Nikšić, Bar, Plužine, Šavnik, Berane i Kolašin, vršiće Prva banka Crne Gore AD, a za deponente sa prebivalištem na teritoriji opština: Ulcinj, Budva, Herceg Novi, Tivat, Kotor, Cetinje, Žabljak, Bijelo Polje, Rožaje, Plav, Pljevlja, Mojkovac, Danilovgrad i Andrijevica, Crnogorska komercijalna banka AD.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Vlasnici deviznih depozita oročenih kod navedenih banaka, koji nijesu podigli prve rate, treba da se obrate banci kod koje su podnijeli zahtjev za isplatu deviznih sredstava u roku od 4. aprila 2008. godine do 4. aprila 2009. godine”, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

Isplata obveznica konvertovanih deviznih sredstava vrši će se svakog radnog dana od ponedeljka do petka, od 8 do 16 časova, na isplatnim mjestima.

U skladu sa Zakonom o isplati devizne štednje građana, položene kod ovlašćenih banaka sa sjedištem van Crne Gore, vlasnicima obveznica konvertovane devizne štednje, sedma rata, koja dospijeva  1. jula 2013. godine, biće isplaćivana u poslovnim jedinicama Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica CKB.

“Vlasnici devizne štedne koji nijesu podigli drugu ratu, odnosno čije obveznice nijesu registrovane kod Centralne Depozitarne Agencije, treba da pođu u poslovnu jednicu CKB, kod koje su podnijeli zahtjev za isplatu devizne štednje, gdje će dobiti potvrdu o konverziji štednje u obveznice. Banka će prethodno usaglasiti stanje na deviznoj partiji i evidentirati u knjižici iznos devizne štednje konvertovan u obveznice”, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

U potvrdi obavezno su navedeni lični podaci vlasnika devizne štednje, kao i godišnje rate koje dospijevaju svakog 1. jula do 2017. godine.

U skladu sa Zakonom o regulisanju obaveza i po osnovu ino duga i devizne štednje građana, vlasnicima obveznica konvertovane devizne štednje, deseta rata, u iznosima određenim potvrdom (planom amortizacije) isplaćivaće se u poslovnim bankama, odnosno u Trezoru Centralne banke Crne Gore, od 1. jula 2013. godine.

“Devizne štediše, koji su se nakon 1. jula 2004. godine javili svojoj banci i time se registrovali  kod Centralne Depozitarne Agencije AD Podgorica kao vlasnici obveznica po osnovu konvertovane devizne štednje, desetu ratu  mogu podići kod Centralne banke Crne Gore i u Atlasmont banci AD Podgorica, filijala Pljevlja, zavisno od mjesta prebivališta, na osnovu identifikacionog dokumenta (lična karta, pasoš)”, ističe se u saopštenju resornog ministartsva.

Vlasnici devizne štednje koji nijesu podigli prvu ratu, odnosno nijesu registrovani kod Centralne Depozitarne Agencije, treba da pođu u banku kod koje su imali deviznu štednju. Bivše štediše Montenegrobanke AD Podgorica  i Jugobanke AD Podgorica, treba da se jave na šalter Centralne banke Crne Gore.

Pravna lica koja su obveznice konvertovane devizne štednje stekli kupovinom na berzi, ratu OB13 mogu podići na šalteru Prve banke Crne Gore.

Podijeli ovaj članak