Novac podstiče na mršavljenje?

Novo istraživanje klinike Maio otkrilo je da je novac efikasan podsticaj za mršavljenje i da ispitanici koji su finansijski nagrađeni duže istraju u mršavljenju i tako gube više kilograma od onih koji ne dobijaju nikakvu nagradu.

Stotinu zdravih zaposlenih klinike Maio ili članova njihovih porodica nasumično je svrstano u jednu od četiri grupe, pri čemu su u dvjema grupama dijeljene novčane nagrade, a u dvjema nisu.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Učesnici istraživanja koji su uspješno postizali cilj dobijali su mjesečno 20 dolara, a oni koji nisu u tome uspijevali morali su dati 20 dolara u zajedničku blagajnu. Svi učesnici grupe u kojoj je uspjeh novčano nagrađivan na kraju istraživanja učestvovali su u nagradnom izvlačenju u kojem su mogli da osvoje iznos iz zajedničke blagajne.

U grupi ispitanika koji su bili nagrađivani njih 62 odsto je uspješno postiglo cilj i u prosjeku su gubili oko četiri kilograma, dok je u drugoj grupi njih samo 26 odsto uspjelo da dostigne željenu težinu, sa prosječnim gubitkom od jednog kilograma, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak