Pažnja: Greške u pisanju, ogromni gubici za kompanije

Oko 90 odsto elektronskih profesionalnih poruka sadrži greške u pisanju što nanosi milonsku štetu preduzećima, navodi se u izvještaju agencije TextMaster, koja se bavi tekstualnim prevodima, redakcijom i korekturom.

Kako prenosi belgijski list Libr belzik, agencija je analizirala 347 primljenih poslovnih mejlova pisanih na engleskom i francuskom i 95 odsto slučajeva pisanih poruka na stranom jeziku, pronađene su greške, najčešće ortografskog, sintaksičkog, gramatičkog ili pravopisnog karaktera.

Ali, kako se navodi u izvještaju, „samo jedna ortografska greška može imati negativan uticaj na realizaciju prodaje ili sklapanja partnerstva, ili šire gledano na ugled firme u cjelini“.

Ne treba zaboraviti da elektronske poruke koje sadrže greške lako mogu da budu smještene u rubriku „spam“ i da kao takve nikada ne budu isporučene pošiljaocu.

Najčešće su ovim problemom obuhvaćene firme koje posluju putem Interneta jer one nemaju živi kontakt sa klijentima nego se sve svodi na elektronsku komunikaciju.

Takva preduzeća su prinuđena na brzu korespondenciju a poruke se najčešće posto budu otkucane više ne provjeraju, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak